Официално: Изпълкомът на УЕФА посочи своите условия

Официално: Изпълкомът на УЕФА посочи своите условия

Изпълнителният комитет на УЕФА определи своята позиция относно доиграването на първенствата на Стария континент. В момента всички с изключение на това в Беларус са спрени. Потвърждават се основните акценти, разпространени по-рано. Вижте ги тук:

УЕФА обяви своите насоки за завършването на първенствата
УЕФА обяви своите насоки за завършването на първенствата

 

 

Потвърждават се и информациите, че се разглеждат два варианта за подновяването на срещите в Шампионската лига и Лига Европа: единият сценарий предвижда провеждането на вътрешни и европейски мачове паралелно, докато другият включва завършване на вътрешните първенства преди рестартиране на състезанията на УЕФА през август.

Ето и цялата позиция на УЕФА:

* УЕФА настоява местните футболни федерации да направят всичко възможно за нормалното приключване на сезоните в съответните страни. И все пак УЕФА напомня, че здравето на футболистите, зрителите и всички други, които са част от събитията, е на първо място.

* Идеалният сценарий, ако пандемията позволява, е да могат всички шампионати да бъдат завършени, което да даде възможност за европейските клубни турнири да продължат отбори, които са заслужили това по спортни заслуги – т.е. с резултатите си. Ако това обаче не е възможно – основно заради проблеми с календара, се препоръчва подновяване по различен от досегашния формат, който би дал възможност на клубовете пак да се класират само и единствено въз основа на резултатите си.

* Може да се случи местните федерации или лиги да имат законови основания да прекратят преждевременно първенствата. Става дума за следните случаи:

- Наложена заповед за забрана на спортни събития, заради която съответният шампионат да не може да бъде завършен навреме преди началото на следващия сезон

- Непреодолима икономическа пречка, която да пречи на завършването на шампионата, защото така би се рискувала финансовата стабилност на първенство или клуб в бъдеще

 

* Ако някое първенство бъде преждевременно прекратено поради някоя от изброените причини, УЕФА ще настоява от съответната федерация да определи евроучастниците за сезон 2020/21 въз основа на постигнатите от тях резултати в местните надпревари

* Съответната процедура на избора трябва да бъде правена въз основа на обективни, ясни и недискриминационни принципи. В противен случай местните асоциации ще могат да определят финалното класиране въз основа на съответните обстоятелства за всяка надпревара.

* УЕФА си запазва правото да преценява и евентуално отказва участие на клуб, заявен от дадената федерация, чийто сезон е бил прекратен преждевременно. Това важи за следните случаи:

- Съответната надпревара не е била прекратена преждевременно според условията на УЕФА или по други законови причини, свързани със здравето

- Посочените клубове не са били избрани въз основа на обективна, прозрачна и недискриминационна причина

- Налице е убеждение в обществеността, че въпросният клуб не е бил избран честно

Още от Футбол свят

Виж всички