Испански съд подкрепи Федерацията по футбол срещу Лигата

Испански съд подкрепи решението на футболната федерация на страната да откаже на лигата провеждането на мач от първенството в САЩ. Футболната лига искаше през януари 2019 година срещата между Барселона и Жирона да се състои в Маями.

Федерацията тогава заяви, че мач в чужбина не може да се проведе според испанските и международните разпоредби и договорите за телевизионно излъчване,а освен това ще навреди на останалите 18 клуба в Лигата и на феновете на Жирона и Барселона.

Лигата заведе дело в съда, което доведе до днешното решение. Съдът постанови, че лигата трябва да постигне споразумение с федерацията, за да следва своя план за мачове в чужбина. Лигата отговори, че ще обжалва решението пред по-горна съдебна инстанция.

"Провеждането на мачове от Ла Лига в чужбина, подобно на срещи от НБА или НФЛ, е положително за развитието на спорта" се казва в изявление на Лигата. Испанската федерация провежда Суперкупата в чужбина през последните две години - първо в Мароко и този сезон в Саудитска Арабия.

Федерацията е ръководният орган на всички футболни, професионални и любителски отбори и организации в Испания. Ла Лига комерсиално управлява първите две нива на елитния футбол. През последните години президентите на федерацията и на лигата имаха многобройни спорове по различни теми.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти