Ботас отказал предложението за завръщане в Мерцедес

Валтери Ботас разкри, че е провел разговори с Тото Волф за потенциално завръщане в отбора на Мерцедес за сезон 2025, но е отхвърли идеята да подпише само едногодишен договор.

Ботас кара за „Сребърните стрели“ между 2017 и 2021, след което премина в екипа на Заубер. Първоначално, когато тимът носеше името Алфа Ромео, той се представяше добре и финландецът записваше прилични резултати.

От началото на този сезон обаче той и съотборникът му Гуаню Джоу се намират в много неприятна ситуация, тъй като колата на Заубер безспорно е най-слабата на стартовата решетка. Швейцарският тим е единственият, който не успя да спечели нито една точка в първата половина на сезона и не изглежда, че това скоро ще се промени.

Ботас е сигурен, че ще остане във Формула 1 през 2025 година
Ботас е сигурен, че ще остане във Формула 1 през 2025 година

Тревогите на пистата не са единствените за Ботас този сезон, тъй като той трябва да си търси нов отбор, въпреки че все още не е обявено официално, че няма да продължи в Заубер. Всички индикации обаче са такива, а опциите през финландеца не са много. Той е свързван най-вече с местата в Уилямс и Алпин, но всичко ще зависи от решението на Карлос Сайнц, който продължава да държи ключа към пилотския пъзел за сезон 2025.

В Заубер недоволстват от Ботас
В Заубер недоволстват от Ботас

С оглед тези ограничени възможности пред Ботас той се е свързал с Волф, за да могат двамата да обсъдят евентуално завръщане на финландеца в Бракли. Разговорите обаче не са продължили дълго, след като Волф е бил категоричен, че ще предложи само едногодишен договор на Ботас.

Подобрената форма на Мерцедес няма да повлияе на избора на пилот за 2025 година
Подобрената форма на Мерцедес няма да повлияе на избора на пилот за 2025 година

„Да запълня едно място за само една година не е нещо, което бих искал в момента. Искам многогодишен договор с ясен план за годините напред, по който да работя с отбора. От това имам нужда в момента, добро предизвикателство и ясен план. Ако подпиша за една година то след това се връщам на изходна позиция и само ще се чудя какво предстои. С Тото сме добри приятели и говорихме за всичко.

„Когато пристигнах в Заубер, знаех, че след три години пак ще е същото. Донякъде е и вълнуващо, ако има промяна. Добре съм в тази ситуация, беше интересно, но искам решение скоро. Тогава ще съм още по-щастлив“, каза Ботас пред Mirror.

Следвай ни:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички