Изложбата „От Париж до Париж“ разказва със снимки за началото на олимпийското движение у нас

Изложбата „От Париж до Париж“ разказва със снимки за началото на олимпийското движение у нас

Изложбата „От Париж до Париж“, която разказва със снимки историята на олимпийското движение у нас, беше открита днес във Варненския свободен университет. Експозицията бе представена от генералния секретар на Българския олимпийски комитет (БОК) Белчо Горанов, заместник-ректора на висшето училище доц. д-р Елеонора Танкова и директора на Българския червен кръст в крайморския град Милена Сиракова.

Изложбата е посветена на 100-годишнината от признаването на БОК от Международния олимпийски комитет, посочи Горанов. Той уточни, че след Националната спортна академия и Варненския свободен университет, експозицията ще бъде представена и в други градове, сред които и Пловдив.

Изложбата акцентира върху участието на България в Олимпиадата в Гърция през 1896 година. Тогава от страната са командировани в Атина петима членове на гимнастическото дружество „Юнак“. Срещата в Гърция е посветена на 1000-годишнината от първата Олимпиада и е първата след подновяването на този тип спортни състезания в най-новата история на света.

В снимки присъства и разказ за представянето на страната ни на олимпиадата в Париж през 1924 година. Тогава във френската столица мерят сили 3 088 спортисти от 44 държави. 1924-а е и годината, в която БОК е признат от Международния комитет, като основаването му се е случило година по-рано.

Експозицията носи много силни послания, посочи доц. Елеонора Танкова. По думите й нашето общество има нужда от такива вдъхновяващи и добри примери. Олимпизмът е тема, която има много пресечни точки с образованието и културата, допълни Танкова и изрази надежда, че партньорството между университета и БОК ще продължи.

След откриването на изложбата започна и обучение на треньори от региона, организирано от БОК и БЧК. То се провежда в рамките на проекта "Спортен треньор+", инициатива на Олимпийската фондация за бежанците към МОК. Идеята е да бъдат обучени треньорите как да работят с децата бежанци, както и тези в риск, обясни Милена Сиракова. По думите й тези младежи се нуждаят от особено внимание и подкрепа, но това гарантира, че те ще развиват таланта си.

Партньори по проекта, освен България чрез БОК, са Полша, Румъния, Чехия, Молдова, Германия, Украйна и Словакия.

Следвай ни:

Още от Париж 2024

Виж всички