Плувните дисциплини на Олимпийските игри, предвидени в Сена, могат да бъдат преместени

Плувните дисциплини на Олимпийските игри, предвидени в Сена, могат да бъдат преместени

Плувният маратон на Олимпийските игри в Париж може да се проведе извън френската столица, ако река Сена не е годна за плуване, заявиха организаторите, цитирани от Ройтерс.

"Правилата на Международната федерация по триатлон позволяват събитието да премине в дуатлон. Въпреки това, за да гарантираме, че плувният маратон ще се проведе и след като възможностите ни за отлагане на датата са изчерпани, решихме да имаме резервен вариант с Вер-сюр-Марн", заявиха говорители на Париж 2024 пред агенцията.

"Последната дестинация ще приеме състезанията по гребане и кану-каяк, като има всичко необходимо да бъде домакин и на плуването", добавиха те. Качеството на водата на река Сена се подобри, показват данните три седмици преди началото на Игрите.

Последните изследвания показват, че концентрацията на ентерококи и Е-коки са били под изискваните норми в шест от девет дни между 24 юни и 2 юли. Нивото зависи от дъждовете, температутерата на водата и други фактори. С хубавото време в Париж се очаква качеството на водата на Сена да остане добро.

Замърсяването на водата в река Сена е в допустимите норми, съобщават от кметството в Париж
Замърсяването на водата в река Сена е в допустимите норми, съобщават от кметството в Париж

Френската столица работи за пречистването на Сена, за да може хората да плуват в реката отново, както е било по време на Олимпийските игри в града през 1900 година.

Кметът на Париж Ан Идалго, която е лице на кампанията за почистване на Сена, отложи плуването си в реката миналия месец заради незадоволителното качество на водата. Тя заяви, че това може да се случи след втория тур на изборите във Франция, който ще се състои тази неделя.

Следвай ни:

Още от Париж 2024

Виж всички