Слънчевият щат започна да се превръща в Хокейния щат

Принципно прозвището Хокейният щат се носи от щата Минесота, който най-често бива свързван със зимния спорт, предимно заради своя суров зимен климат и ниските температури. Дори сюжетът в популярния филм от началото на 90-те „Великите Патета“ се развива именно в щата Минесота.

През последните години обаче прозвището Хокеен щат по-скоро приляга на Флорида, който е известен като Слънчевия щат. Все пак в последните пет финала за купа „Стенли“ щатът Флорида е имал свой представител, а в три от тези четири случая отборът от Слънчевия щат е спечелил.

Флорида Пантърс триумфира с Купа "Стенли" в НХЛ
Флорида Пантърс триумфира с Купа "Стенли" в НХЛ

През 2020 и 2021 титлата се печели от Тампа Бей Лайтининг, който през 2022 отстъпи на Колорадо Аваланш. В последните два сезонът пък Флорида Пантърс игра във финалите за купа „Стенли“. „Пантерите“ отстъпиха на Вегас Голдън Найтс преди години, но през тази се наложиха срещу Едмънтън Ойлърс, за да спечелят за първи път в своята история титлата в Националната хокейна лига на САЩ и Канада.

В същото време отборите от щата Минесота – Норт Старс (днес Далас Старс) и Уайлд помежду си имат само едно участие във финалите за купа „Стенли“. През 1991 година отборът на „северните звезди“ губи срещу Питрбърг Пенгуинс в битката за трофея. За Уайлд пък най-доброто участие в плейофите за купа „Стенли“ е от 2003 година, когато тимът достига до третия кръг, но губи в четири мача от Великите Патета от Анахайм.

Следвай ни:

Снимки: Gettyimages

Още от Зимни спортове

Виж всички