Залата по бадминтон в Хасково ще носи името на проф. д-р Пюзант Касабян

Залата по бадминтон в Хасково ще носи името на проф. д-р Пюзант Касабян

Залата по бадминтон в Хасково в спортен комплекс “Спартак“ ще бъде именувана на дългогодишния председател на Българската федерация по бадминтон проф. д-р Пюзант Касабян  (1941-2024). Решението за това беше взето единодушно днес на заседание на Общинския съвет по предложение на кмета на града Станислав Дечев.

Така залата, в която са се изградили по пътя си към високите спортни върхове в бадминтона състезатели като сестри Габриела и Стефани Стоеви, Иван Панев, Пейо Бойчинов и Даниел Николов, и в която е тренирал и топ тенисистът Григор Димитров в ранните си години, ще носи името на почетния гражданин на Хасково проф. Касабян в негова памет. Той почина на четвърти юни на 83-годишна възраст.

Освен че е дългогодишен председател на българската федерация по бадминтон, проф. д-р Пюзант Касабян-Пижо е бил член на Управителния съвет на Международната федерация и член Изпълнителния комитет на Българския олимпийски комитет.

Още като студент основава първия клуб по бадминтон във Висшия медицински институт „Ив. Павлов“. През 1968 той става основател и на Бадминтон клуб Хасково, с което дава  старт на развитието на тази спорт в града и региона.

От 1972 до 1992 година проф. Касабян е старши треньор на националния отбор на България по бадминтон, участвал и на Олимпийските игри в Барселона 1992 година.

Следвай ни:

Още от Други спортове

Виж всички