Гледай на живо

Хърватия - Италия 1:0

Андреа Джани е новият наставник на ЗАКСА, Бартош Курек новият капитан

Андреа Джани е новият наставник на ЗАКСА, Бартош Курек новият капитан

Трикратният победител в Шампионската лига ЗАКСА (Кендженджин-Козле) официализира най-важните си трансфери за новия сезон.

ЗАКСА представи легендарният италиански волейболист, а сега селекционер на националния отбор на Франция Андреа Джани като новия старши треньор на отбора.

54-годишният Андреа Джани подписа двугодишен договор със ЗАКСА, който имаше катастрофален сезон.

Джани, който до сега е водил отборите на Модена, Рома, Верона и Милано в родината си Италия, и е бил селекционер на Словения и Германия, за първи път ще води клуб в полската Plus Liga.

“Щастлив съм, че ще имам възможността да работя в Полша. Харесвам полската лига и начина, по който волейболът е организиран във вашата страна”, каза Андреа Джани в интервю за Przegląd Sportowy Onet.

На Андреа Джани му предстои му да се премести в Полша с цялото си семейство - съпругата и двете му деца. По отношение на спорта обаче, той ще се изправи пред трудно предизвикателство да възстанови отбора, който в рамките на една година премина от спечелването на Шампионската лига за трети пореден път до заемането на 10-то място в края на състезанието PlusLiga, като бъде елиминиран от борбата за Купата на Полша и защита на титлата в Европа, с рекордно най-слабия сезон, откакто играе във висшата лига. Освен това отборът беше измъчван от контузии почти от началото на сезона, а имаше и вътрешни проблеми в отбора. Накрая, по време на борбата, треньорът Туомас Самелвуо се сбогува с отбора и беше заменен от своя помощник Адам Свачина до края на състезанието, а Пьотр Шпачек престана да бъде президент на клуба. Неговото място в крайна сметка беше заето от Ядвига Сисхон.

“Знам какъв труден сезон имаше ЗАКСА, но още по-важно е всички да работим заедно, както от страна на екипа , така и от ръководството на клуба, който има толкова голяма история. Имаме страхотни играчи като ниво, подкрепяни от млади играчи. Всички трябва да работим заедно. Аз съм италиански треньор, който идва в PlusLiga за първи път, нося своя опит и умения, но имам нужда и от хора около мен, които познават идеално реалностите на местната конкуренция. Те ще ми помогнат да разбера системата и играчите. Такава отворена комуникация ще ни позволи да работим по-добре”, обясни Джани на официална пресконференция.

Поради 10-ото място на ЗАКСА в края на миналия сезон, отборът от Кандженджин-Козле няма да играе в европейски купи този сезон. Ще им позволи ли конкуренцията само на вътрешните първенства, за да се възстановят по-добре след кризата от последните месеци?

“Според мен всяка купа е важна, така че когато имам възможност да участвам в такива състезания, толкова по-добре. Знам обаче колко труден беше последният сезон за ЗАКСА. Те имаха много труден календар. Ще се опитам да използвам идващото време, за да опозная възможно най-добре местните реалности и да възстановя отбора. С голямо нетърпение очаквам това предизвикателство”, подчерта новият старши треньор на ЗАКСА.

На свой ред ЗАКСА също обяви един от най-големите трансферни хитове през последните месеци и потвърди присъединяването на Бартош Курек към отбора. Капитанът на националният отбор на Полша ще изпълнява тази роля и в клуба от Кенджежин-Козле, където преминава след 4 години, прекарани в японския Улф Догс (Нагоя).

“ЗАКСА е един от клубовете, на които е трудно да се откаже, така че не трябваше да мисля дълго да приема предложението. Разбира се, като момче от района на Ополе, осъзнавам колко много означава този клуб не само на местно ниво, но и в световен мащаб. Да бъда част от ЗАКСА и като капитан е голяма отговорност и предизвикателство за мен. Във вече дългата ми кариера този епизод е страхотен стимулатор за развитие. Едно нещо, което бих искал да подчертая е, че капитанът е толкова добър, колкото е добър отборът, който го подкрепя. Надявам се да създадем отбор, който да се подкрепя не само в положителни моменти, но и в по-трудни. Радвам се, че се присъединявам към клуба в момент, когато ЗАКСА празнува своята 30-годишнина и вярвам, че с нашата игра ще донесем много радост на нашите фенове, феновете, които следват отбора в цяла Полша”, подчерта 36-годишният Бартош Курек, който ще бъде и капитал на отбора.

“Наясно съм, че погледите ще бъдат насочени към мен като капитан, но и към ЗАКСА като велик клуб с такава история и такива очаквания в историята ще бъдат високи и ние трябва да ги отговорим. Мисля, че всички играчи, които ще дойдат в ЗАКСА след мачовете на националния отбор, ще почувстват, че това е страхотен клуб”, добави Курек.

За Курек ова е страхотно завръщане не само в Plus Liga на Полша след 5-годишна пауза, но и в отбора от Кенджинджин-Козле. В крайна сметка ЗАКСА - тогава известен като Мостостал Азоти беше неговият втори клуб в кариерата му и той игра там от 2005 до 2008 година.

В ЗАКСА остават Марчин Януш, Даниел Кицигой, Якуб Шимански, Дейвид Смит и Ерик Шоджи.

Очаква се освен Бартош Курек в клуба да бъдат привлечени и националите на Полша Матеуш Пореба, Карол Урбанович и Рафал Шимура.

Тимът напуснаха Лукаш Качмарек, Бартош Беднош, Александер Сливка, Пжемислав Стехиен, Войчех Жалински, Корнелиуш Банах, Бартоломей Клут, Дмитро Пашицки, Тван Вилтенбург Радослав Гил и Матеуш Биернат.

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички