Изчистиха 11 тона отпадъци от най-високите върхове в Хималаите, над 200 трупа покриват само Еверест

Изчистиха 11 тона отпадъци от най-високите върхове в Хималаите, над 200 трупа покриват само Еверест

11 тона боклук, тела и скелети бяха изчистени от най-високите върхове в Хималаите, предимно в района на Еверест. Смята се, че повече от 50 тона отпадъци и над 200 трупа покриват само Еверест.

Непалската армия съобщи, че тази година е премахнала 11 тона боклук, четири тела и един скелет от  Еверест, Нупце и Лхотце. На войските са били необходими 55 дни, за да премахнат боклука и телата от високите върхове.

Армията пое ежегодна инициатива за почистване на най-високото сметище в света, като през последните 5 години са събрани над 119 тона боклук, 14 човешки трупа и няколко скелета.

По време на кампанията за почистване през 2019 г. от най-високия връх в света са премахнати 24 000 кг боклук и четири мъртви тела, пише "Телеграф".

С цел да намалят отпадъците през идната година и да подобрят ефективността на спасителните мисии, властите постановиха алпинистите задължително да носят устройства за проследяване и да събират всички видове отпадъци, включително собствените си изпражнения.

В бъдеще правителството на Непал планира да създаде екип от планински скаути, който да следи отпадъците и да отдели повече средства за тяхното събиране, каза директорът на алпинизма в непалския департамент по туризъм Ракеш Гурунг пред Би Би Си.

За пролетния сезон за катерене, който приключи през май, правителството издаде разрешителни на 421 алпинисти, което е спад от рекордните 478 миналата година.

Тези числа не включват непалски водачи. Общо около 600 души са изкачили планината тази година, от които осем алпинисти са загинали или изчезнали.

Непалската армия работи заедно с Министерството на горите и околната среда, Департамента по туризъм и Непалската асоциация на планинарите за кампанията за почистване на района на Еверест.

Според портала MyRepublica почистващият екип се е изкачил и на връх Еверест. От началото на кампанията през 2019 г. те са събрали 12 мъртви тела и 180 метрични тона боклук от планинските райони, включително от Еверест.

Осем алпинисти загинаха или изчезнаха в сравнение с 19 през миналата година. Сред изчезналите са британецът Даниел Патерсън и неговият непалски водач Пастенджи Шерпа, които бяха ударени от падащ лед на 21 май. Семейството на Патерсън се опита да събере средства за издирващ екип, но по-късно съобщи, че се отказва от мисията си, която не може да бъде осъществена.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички