Гледай на живо

Евро 2024: Хърватия - Албания 0:1

Карч Кирали обяви състава на САЩ за Олимпиадата

Карч Кирали обяви състава на САЩ за Олимпиадата

Селекционерът на настоящия шампион за жени САЩ Карч Кирали обяви състава си от 12 състезателки, които ще играят на Олимпийските игри в Париж 2024. В тима има 8 волейболистки, които спечелиха златото от Игрите в Токио 2020, а четири ще направят своя олимпийски дебют във френската столица.

САЩ обявиха състава си за Париж 2024
САЩ обявиха състава си за Париж 2024

Звездата Джордън Ларсън ще участва на четвъртите си олимпийски игри. Тя има сребро от Лондон 2012, бронзов медал от Рио 2016, за да се окичи със златото в Токио 2020. За посрещачката Келси Робинсън Кук това ще бъде трета Олимпиада след Рио 2016 и Токио 2020.

Полша се справи с олимпийския шампион САЩ и продължава непобедена в Лигата на нациите
Полша се справи с олимпийския шампион САЩ и продължава непобедена в Лигата на нациите

Разпределителката Джордин Пултър, либерото Джъстин Уонг-Орантес, диагоналите Андреа Дрюс и Джордън Томпсън, и централните блокировачки Чиака Огбогу и Хейли Уошингтън пък ще играят на втори олимпийски игри, след като спечелиха златото в Токио 2020. Разпределителките Лорън Карлини, посрещачките Катрин Плъмър и Ейвъри Скинър и блокировачката Дейна Ретке пък ще направят своя олимпийски дебют в Париж.

"Имаме толкова много, за което да сме благодарни в нашия национален отбор - толкова много качествени човешки същества, които са отдадени, внимателни и трудолюбиви жени. Толкова много, които имат толкова човешки качества, колкото и волейболни на най-високо ниво. Нашата основна група от 25 състазателки свърши страхотна работа през последните месеци, подготвяйки се по-възможно най-добрия начин с поглед към Олимпийските игри в Париж 2024. Решението и изборът на състав като този носи както горчивина, така и сладост. Горчивина е, че не можем да пътуваме с всичките тези 25 специални жени до Париж. Но ние ще ги носим в сърцата и мислите си и те ще продължават да ни правят по-добри, докато не падне и последната топка", коментира изборът си Карч Кирали.

"Сладостта е, че нашият списък за Олимпиадата вече е ясен и ние сме радости за тази група. Тази група състезателки ще даде най-доброто от себе си и ще бъде най-устойчивата на всякакви удари на надпреварата, която може да е най-трудния олимпийски турнир досега."

Все пак, Кирали ще изчака с обявяването на официалната 13-а резерва, която ще пътува за Олиимпиадата, но ще може да играе само при контузия на някоя състезателки. Сред вариантите на САЩ за такава резерва са олимпийската медалистка от 2020-а Миша Ханкок като разпределителка, диагоналът Калия Лейниър, посрещачката Александра Франти, централната блокировачка Анна Стивънсън Хол и либерото Моргън Хенц.

"Нашите пет резерви са специална група с трудни и специфични задачи. Те трябва да показват най-добрата си версия всеки ден, да правят всичко възможно, за да направят отбора още по-добър и да са винаги готови в случай на контузия", каза още селекционерът на САЩ.

Съставът на САЩ за Олимпиадата в Париж 2024:

Разпределителки:

Джордин Пултър

Лорън Карлини

Диагонали:

Андреа Дрюс

Джордън Томпсън

Посрещачки:

Джордън Ларсън

Келси Робинсън Кук

Катрин Плъмър

Ейвъри Скинър

Централни блокировачки:

Чиака Огбогу

Хейли Уошингтън

Дейна Ретке

Либеро:

Джъстин Уонг-Орантес

Резерви:

Миша Ханкок - разпределителка

Калия Лейниър - диагонал

Александра Франти - посрещачка

Анна Стивънсън Хол - централната блокировачка

Моргън Хенц - либеро.

Последвайте каналите ни в:

Още от Париж 2024

Виж всички