Шеф на Ювентус иска генерални промени във формата на Серия А

Шеф на Ювентус иска генерални промени във формата на Серия А

Един от директорите на Ювентус - Франческо Калво смята, че намаляването на професионалните отбори в местния футбол и в частност размера на Серия А е от съществено значение за евентуален прогрес и нарастване на приходите. Подобна мярка вече бе взета във Франция, където местната Лига 1 бе намалена от 20 на 18 отбора от тази година.

“За нас е от съществено значение да има промяна във формата на лигата и намаляване на професионалните отбори, което би могло да се съчетае с реформа и в договорите на играчите. Трябва да има повече гъвкавост, да се преразгледа концепцията за взаимност, която поддържа и долните дивизии. През последните шест години Ювентус е инвестирал почти 500 милиона евро в Серия Б и Лига Про чрез закупуване на играчи и бонусите за развитие. Началото на кризата във футбола дойде през 1995 година с правилото Босман, което създаде огромен дисбаланс в отношенията между отборите и клубовете, както и нарастване на разходите. Чувстваме се наказани по този начин,” заяви Калво.

Мота ще обяви решението си относно Ювентус пред президента на Болоня
Мота ще обяви решението си относно Ювентус пред президента на Болоня

След това директорът на Юве се насочи към местните проблеми на клубовете и икономическата ситуация в Италия, както и необходимостта да бъдат взети определени мерки на държавно ниво, които да подобрят настоящото положение и да позволят преобръщане на тенденциите в момента.

“Италианската криза във футбола започна отдавна. През 2003 година Юве имаше оборот от 230 - 250 милиона евро, колкото и останалите големи отбори в Европа. 20 години по-късно ние удвоихме тази цифра, но международните ни съперници я учетвориха. Основният проблем е в италианските правила, които разглеждат футбола просто като игра, а не като индустрия. Премахването на Указа за растеж и забраната на спонсорството от компаниите за залагания са решения, които бяха взети извън футболната система, но тя понася основните удари от тях. В светлината на икономическите трудности в страната, липсата на конкуренция в телевизионния сектор, без да забравяме инфраструктурния проблем, е трудно да си представим растеж на италианския футбол до най-високите нива. Законът Меландри за телевизионните права всъщност ги стопира на нивата от 2009 година. Италианският футбол е неустойчив и е необходима намеса, за да стане икономически жизнеспособен и да се стабилизира,” заяви Калво.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages

Още от Футбол свят

Виж всички