В Макларън нямат нови твърди гуми за старта днес

Надпреварата за Гран При на Емилия-Романя днес почти сигурно ще бъде със само едно спиране в бокса за всеки пилот. Основните причини за това са две. Първата е изключително дългият пит лейн на „Имола“, а втората са трудните изпреварвания на италианското трасе.

Най-бързата стратегия за днес е с един бокс
Най-бързата стратегия за днес е с един бокс

С оглед тези два важни фактора е почти сигурно, че всички пилоти в челото ще заложат на стандартна стратегия със старт със средно твърдите смеси и преминаване към твърдите около средата на дистанцията. От гледна точка средно меките смеси всички в челото имат по  поне един чисто нов комплект.

При твърдите сликове обаче ситуацията е малко по-различна. От тях пилотите на Макларън Ландо Норис и Оскар Пиастри, които бяха много бързи вчера, нямат нови комплекти и ще трябва да залагат на вече карани такива. Това може да се окаже решаващо в опитите на двамата да приложат пресичаща стратегия в хода на надпреварата.

С меките гуми ситуацията е идентична за почти всички в топ 10 на старта, с изключение на Юки Цунода, Дениъл Рикардо и Нико Хюлкенберг. Тримата имат по четири използвани комплекта от меките смеси, докато всички останали са с по три такива. Пилотите, които не участваха в Q3 вчерат имат по поне един комплект изцяло нови и недокоснати меки гуми, които могат да са им полезни при едно късно излизане на колата на сигурността, което не е невъзможно.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Imago

Още от Моторни спортове

Виж всички