Медалите на финландска олимпийска легенда ще бъдат изложени в Париж

Медалите на финландска олимпийска легенда ще бъдат изложени в Париж

Петте златни олимпийски медала, спечелени от финландския състезател в бягането на средни и дълги разстояния Пааво Нурми, ще се върнат в Париж и ще бъдат изложени следващия месец, за да отбележат един век от уникалното му постижение на Игрите във френската столица през 1924-а.

За предстоящата олимпиада в Париж отличията ще могат да се видят от 27 март до 22 септември в Музея на френския монетен двор, който е разположен на левия бряг на река Сена. Те ще бъдат част от по-голяма изложба на олимпийски медали, наречена "D'or, d'argent, de bronze" (От злато, сребро и бронз), организирана от музея.

Нурми, който беше известен с прозвището "Летящият финландец", беше една от първите суперзвезди на спорта. Неговите пет златни отличия са най-много за леката атлетика, спечелени на едни и същи игри.

"Толкова известен като холивудските звезди на своето време, възхваляван от президентите на САЩ, Нурми беше първата наистина огромна спортна звезда", каза президентът на Световната атлетика сър Себастиан Коу.

От Международната централа съобщиха, че внукът на Нурми Мика и четирикратният олимпийски шампион на Финландия Ласе Вирен, самият той легенда в бягането на дълги разстояния, ще бъдат гости на церемонията по откриването на 27 март.

Пааво Нурми е финландски бегач, най-добрият в света на средни и дълги разстояния през 1920-те години. Поставя световни рекорди на дистанциите от 1500 метра до 20 километра. Печели 9 златни и 3 сребърни медала от летни олимпийски игри между 1920 и 1928 година. В Париж през 1924-а той взима титлите на 1500 метра и 5000 метра, подобрявайки световните рекорди и в двете дистанции, въпреки че се провеждат в един ден.

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти