ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Мария Гроздева за златните медали, ролята на родителите и бъдещето на спорта

Мария Гроздева за златните медали, ролята на родителите и бъдещето на спорта

В нейната биография личат два златни медала от Олимпийски игри, орден „Стара планина“ I степен за заслуги в спорта и отличие за спортист №1 на България. Тя няма нужда от допълнително представяне, а цяла България знае за нейните постижения. Мария Гроздева е част от новата кампания на Inbet – „С отдаденост към българските спортисти“, в която на преден план излизат изявени български шампиони.

„Най-хубавите ми моменти са свързани с Олимпийските игри и двата златни медала. Това е върхът в кариерата на спортиста и усещането е невероятно“, споделя Гроздева. „Споменът е толкова ярък все едно се е случило вчера, а не преди 20 и повече години.“

Нейната вдъхновяваща история започва с любопитството на едно дете, както и с насоките на баща ѝ, който е преподавател в Академията на МВР.

„Една от дисциплините, които преподаваше, беше стрелба. Спортът навсякъде беше безплатен и с брат ми пробвахме много различни спортове. Първо той се записа на стрелба, след което и аз. Една година стрелях на пушка. След това един треньор на пистолет ме хареса и буквално ме открадна. Не разбрах, че става дума да ме запише, а мислех, че просто ме кани да пострелям на пистолет в конкретния ден. И така цели 38 години“, разказва Гроздева.

И въпреки факта, че времената сега са много различни, за двукратната олимпийска шампионка ролята на родителите не се е променила. Според нея точно те трябва да дадат началния тласък на детето, за да може то да обикне спорта.

„Мотивацията на нашето поколение беше съвсем различна, отколкото е сега тази на младите. Въпреки това мисля, че всичко тръгва от семейството. Когато родителите насочат децата и ги възпитават в любов към спорта, те ще проявят по-голяма мотивация да започнат. В момента за тях е много по-лесно и има много по-забавни други неща, с които да не се изморяваш толкова и да не се потиш в залите. Повече искат да си почиват, да мързелуват, по-лесно да се случват нещата. Затова казвам, че родителското тяло трябва да натиска детето. Ако не е за професионален спорт, то поне в началните години за спортна ориентация, координация, за спортна култура, защото ще му е от полза за цял живот“, допълва Гроздева.

Историята можеше и да е различна. Като дете шампионката споделя, че е пробвала много различни спортове, сред които плуване, гимнастика, лека атлетика и фигурно пързаляне преди да открие своето призвание.

„Държавната политика е малко по-различна към спорта в сравнение с нашите времена. Тогава беше безплатно, ние обикаляхме навсякъде, така намерихме и нашето място. Вратите бяха отворени за децата, които искаха да тренират. Сега е малко по-сложно, защото има такси“, споделя тя.

Кампании като „С отдаденост към българските спортисти“ на Inbet имат за цел да покажат точно вдъхновяващия пример на изявени състезатели в различни спортове. Това кара и шампион като Мария Гроздева да се включи в проекта с надежда за по-добри времена за българския спорт като цяло.

„Много се радвам, че има такава кампания. Приемам с голямо удоволствие, защото става въпрос за спорт, за подпомагане на спорт, за нашите деца, за нашето бъдещо поколение“, казва тя. „Нещата в спорта у нас в момента се държат „на мускули“ благодарение на треньорите. Те са страшни ентусиасти, защото не работят за кой знае какви пари, но все пак са там, искат да възпитават децата с любов към спорта. Слава Богу, че ги има тези хора, защото може би на тях се държи в момента спортът.“

Последвайте каналите ни в:

Още от Спорт и бизнес

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти