ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Емоции и коледно настроение на благотворителен хобихорсинг турнир на конна база НИЕСА

Емоции и коледно настроение на благотворителен хобихорсинг турнир на конна база НИЕСА

Повече от 30 състезатели на възраст между 4 и 24 години участваха в благотворителния коледен турнир по хобихорсинг на конна база НИЕСА. Състезанието беше придружено от празничен благотворителен базар в полза на ездачите от Спешъл Олимпикс, част от които се включиха в събитието, като взеха участие в първото му изпитание. Състезателите премериха сили в общо 4 изпитания, а кулминацията на турнира беше надскачането. Корс дизайнер беше Бейджан Арифов.

Хобихорсингът първоначално възниква като спорт във Финландия и бързо набира популярност в други европейски държави, Северна Америка и Австралия. Той взаимства почти изцяло правилата на традиционния конен спорт, но фактът, че при него вместо истински коне състезателите преодоляват препятствията самостоятелно, с кончета на дървени пръчки, го прави достъпен за много по-широка аудитория.

Състезанието беше открито от представителите на Спешъл Олимпикс, които преминаха първото, демонстративно изпитание на турнира и грабнаха първите розетки и медали. Второто изпитание беше за най-малките участници на възраст до 11 години. Височината на препятствията беше 40 см и купата в него грабна Мия Кметски. Подгласници станаха Стефан Близнаков и Роксана Кунгалова.

В третото изпитание - с височина на препятствията 60 см, най-бърза и безгрешна беше Десислава Денева. Едва на няколко стотни от нея финишираха Ан Митева и Даная Велинова, които се наредиха съответно на второ и трето място. В най-високия паркур на турнира (80 см) след безгрешно представяне и постигнато най-добро време победител стана Стефан Ботев. До него се наредиха Мартина Цикалова и Симона Боянова.

Предстоеше кулминацията - надскачането. То се провежда на едно препятствие и започва от 60 см. Всички участници в него имат право на един скок. Тези, които бутнат препятствието – отпадат. След като всички участници направят своя опит, препятствието се повдига с 10 см и участниците, които са преодолели предишната височина, отново правят по един опит. И тук бутналите препятствието отпадат, а успелите се изреждат с по един опит на следващата височина.

Бариерът се повдига докато остане само един участник, който става победител в надскачането. Голямата купа грабна Стефан Ботев, след като успя да преодолее препятствие от 140 см. Сред гостите на турнира бяха представители на Българската федерация по конен спорт и Спешъл Олимпикс България.

Първият официален хобихорсинг турнир беше организиран през април тази година , а конна база НИЕСА и AYAN Sportswear продължиха традицията и с коледното благотворително издание. Организаторите показват амбиции да развиват и утвърждават хобихорсинга в България.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички