ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Лайпциг официално се присъедини към германските градове с интерес за кандидатура за Олимпиада

Лайпциг официално се присъедини към германските градове с интерес за кандидатура за Олимпиада

Лайпциг официално се присъедини към германските градове, които искат да кандидатстват за летните Олимпийски игри през 2036-а или 2040 година, след като градският съвет се съгласи да премине към следващия етап. 

Германската олимпийска спортна конфедерация проучва дали е възможна съвместна кандидатура, включваща повече от един германски град, като Берлин, Хамбург, Мюнхен и градове около Дюселдорф също са заинтересовани. Лайпциг се провали в кандидатурата си за Игрите през 2012 година, но подобно на другите германски градове, този път планира да разчита главно на съществуващата инфраструктура, за да поддържа ниски разходи в съответствие с изискванията на местната спортна централа и Международния олимпийски комитет. 

Модерното съоръжение за кану слалом на Лайпциг в близкия Марклеберг, закритата "Арена Лайпциг" и стадионът на носителя на Купата на Германия по футбол от РБ Лайпциг вече са налични. 

"До 2026 година град Лайпциг е заделил средства в рамките на 500 000 евро за разходи, свързани с наддаването", потвърдиха от градския отдел за спорт пред местния вестник Leipziger Volkszeitung.

Членовете на Германската олимпийска спортна конфедерация трябва да гласуват за кандидатурата на Германия в събота. 

"Убедени сме, че делегатите ще възложат на конфедерацията задачата да създаде концепция за кандидатура, която да отговаря на очакванията на хората и съдържа иновативни идеи", заяви шефът на централата Томас Вайкерт пред агенция dpa и добави:

"Правилата на Международния олимпийски комитет позволяват оферти от няколко града, държава или няколко страни. В крайна сметка става дума за това дали една концепция е убедителна и съгласувана във всички области."

 Последните официални германски кампании за домакинство на Олимпиада се провалиха поради обществена съпротива в Мюнхен (Зимни игри) и Хамбург (Летни игри). За последно страната беше домакин на най-големия спортен фолум в света през 1972 година в Мюнхен.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти