Олимпийският медалист Винсънт Чжоу разкри, че знае за масово използване на допинг от руските фигуристи

Олимпийският медалист Винсънт Чжоу разкри, че знае за масово използване на допинг от руските фигуристи

Олимпийският вицешампион отборно от Пекин 2002 Винсънт Чжоу (САЩ) каза, че той и съотборниците му са наясно за широкото използване на допинг сред руските фигуристи, съобщава "Global Athlete". Американецът, който е двукратен бронзов медалист от първенства на планетата, даде интервю за сайта преди в Лозана Спортният арбитражен съд (КАС) да започне изслушването по делото срещу рускинята Камила Валиева.

В изявлението си Чжоу каза, че 595 дни след края на отборния турнир по фигурно пързаляне на Игрите в Китай, спортистите все още не са получили спечелените отличия. Руският отбор тогава зае първо място, САЩ се нареди втори, пред Япония и Канада.

"През 19-те месеца, откакто излязохме на леда в Пекин, моите съотборници и аз не чухме почти нищо от официалните лица, замесени в този въпрос, и нямаме причина да вярваме, че нашите интереси са адекватно защитени", каза 22-годишният Чжоу.

"Тази седмица е насрочено изслушване в КАС, където Международният олимпийски комитет (МОК), Световната антидопингова агенция (УАДА) и Руската антидопингова агенция (РУСАДА) ще оспорват решението на Антидопинговия дисциплинарен комитет на РУСАДА срещу Камила Валиева. Идеята, че подобно изслушване ще обслужва интересите на чистите спортисти, е абсурдна, тъй като РУСАДА насърчава руския допинг повече от 10 години. МОК многократно отказа да потърси отговорност от Русия за нейната държавно спонсорирана допинг програма, включваща повече от 1000 спортисти. УАДА, която се контролира от МОК чрез споразумение с държавните органи, възстанови Руската антидопингова агенция през 2018-а, въпреки че агенцията не предостави данни, описващи степента на допинг в Русия", коментира още американецът.

Чжоу счита, че ситуацията с положителната проба на Валиева и последвалия процес са пряко следствие от действията на спортните власти, които не са отстранили руските спортисти от последните четири олимпийски игри.

"Положителната допинг проба на Валиева не е единственият случай. Съотборниците ми и аз сме наясно с широко разпространения допинг на други руски фигуристи и това, за съжаление, не трябва да учудва никого, като се има предвид, че несъответстваща антидопингова организация остава натоварена със задачата да гарантира почтеността на спорта в Русия. Валиева и нейните съотборници никога не биха се озовали в тази позиция, ако МОК, УАДА и КАС бяха свършили работата си и бяха отстранили Русия от световния спорт. Но поради бездействието на спортните администрации в Русия никога не е имало стимул за реформи", заяви Чжоу.

17-годишната Валиева е заподозряна в употреба на забраненото вещество "триметазидин". Той беше открит в нейна проба от 25 декември 2021 година, а резултатът беше оповестен едва през февруари 2022-а по време на Олимпийските игри в Пекин. По това време тя вече беше спечелила олимпийско злато в отборния турнир.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти