Тръгна делото за допинг срещу руската фигуристка Камила Валиева

Тръгна делото за допинг срещу руската фигуристка Камила Валиева

Спортният арбитражен съд (КАС) ще започне днес изслушване по делото за допинг срещу руската фигуристка Камила Валиева. Заседанията ще продължат три-четири дни, а решението ще бъде обявено след няколко седмици или месеци, съобщава ТАСС.

Валиева може да бъде лишена от доста от титлите си, включително олимпийското злато в отборната надпревара от Игрите в Пекин 2022.

Изслушванията ще се проведат при закрити врати в Лозана (Швейцария), от 26 до 28 септември, като още един ден е посочен като резервен.

В делото участват Световната антидопингова агенция (УАДА), Международният кънки съюз (ИСУ) и Руската антидопингова агенция (РУСАДА). И трите организации не са съгласни с януарското решение на Дисциплинарната антидопингова комисия на РУСАДА по случая Валиева. Тогава фигуристката беше призната за виновна в нарушаване на антидопинговите правила, но избегна сериозно наказание, тъй като от комисията не намериха умисъл в действията й, а решиха, че забраненото вещество триметазидин е попаднал в тялото й не по нейна вина.

Валиева беше лишена само от титлата шампионка на Русия, спечелена през декември 2021 година, тъй като тя даде положителния тест именно на това състезание.

17-годишната рускиня даде положителен тест за забраненото вещество "триметазидин". То беше открито в пробата й от 25 декември 2021 година, но резултатът от теста беше обявен едва през февруари по време на игрите в Пекин. По това време тя вече беше спечелила злато в отборния турнир.

Камила Валиева беше допусната до участие в индивидуалния турнир в Пекин 2022, в който зае четвърто място. Фигуристката е европейска шампионка от 2022-а и държи световните рекорди за най-високи оценки в кратката, във волната програма и в общия сбор.

Последвайте канала ни в

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти