Людмил Хаджисотиров: Налагало се е да правя компромиси в името на това отборът да върви напред

Людмил Хаджисотиров: Налагало се е да правя компромиси в името на това отборът да върви напред

Бившият старши треньор на баскетболния Рилски спортист Людмил Хаджисотиров заяви, че до момента в кариерата му се е налагало да прави компромиси в името на това отборът да върви напред.

"Преди да стане треньор човек се учи, чете и мисли, че знае доста неща, но после с опита научаваш колко неща не знаеш и също така се учиш да се приспособяваш към различните ситуации, защото има много психология в менажирането на 12 характера, повечето от които са с голямо его и със състезателен дух, който им е помогнал да стигнат на добро професионално ниво. Да ги подчиниш да работят като едно в името на отбора и на това да се постигат целите. Имало е кризисни ситуации абсолютно всяка година в отбора, независимо дали сме имали само 2 загуби през сезона или повече, и се е налагало да правя компромиси в името на това тимът да върви напред и да няма допълнителни проблеми. За някои от тях съжалявам, а за други не, защото са помогнали Рилски спортист да бъде по-добър отбор и да има по-добри резултати. Но за мен най важното е човек да има принципи и ценностна система, и да не престъпва дадена граница дори с цената на това отборът да не постигне дадена цел или резултат", коментира Хаджисотиров.

Треньорът разкри, че е против промяната на правилото за броя на чужденци и българи на терена в мачовете от Националната баскетболна лига. "Аз изразих моето мнение, че съм против промяната на правилото и да има само един българин на терена. Смятам, че претегляйки плюсовете и минусите, конкретно за българския баскетбол и българските играчи, е по-добре да има двама българи на терена. Аргументите са различни. Смятам, че когато има такова правило, се форсират треньорите да работят повече върху развитието на българските играчи и е неизбежно да има повече мотивация, защото самите играчи знаят, че ако работят здраво, ще имат възможност да играят. Много важен аргумент за мен е, че ядрото от момчета в младежкия национален отбор до 20 години, имаха шанса този сезон да играят доста в отборите в НБЛ. Ако имаше правило за един чужденец, те щяха да търкат пейката през целия сезон, защото пазарът наистина е такъв, че с добри агенти за по-малко пари, можеи да вземеш добри чужденци", заяви Хаджисотиров.

"Наистина 11 години са страшно много време в един клуб и на едно място изобщо, а седем като старши треньор рядко се случва в Европа, за което съм благодарен. Сега като съм в София и погледнато назад ми се струва като един миг целият период.Изразих благодарност към всички, които са работили с мен във времето и са ми дали този шанс. Наистина ние последните две-три години печелим редовния сезон. Успяхме да спечелим Купата на България и Суперкупата. Имахме много силни представяния, но за съжаление, въпреки че беше дебют за Рилски спортист и достигнахме в две поредни години до финала в НБЛ, не успяхме да спечелим титлата, което е било основна цел. Тази година конкретно аз мисля, че имаше няколко неща, които не ни стигнаха. Сигурно е имало някои грешки или подобрения, които е трябвало да се направят в селекцията, наши грешки – треньорски или на играчите, но като цяло това го има във всеки един отбор. Мисля, че ние играхме силно през редовния сезон и започнахме много добре годината. Знаете, че има правило, което разрешава в рамките на трансферния период отборите да се подсилват и доста клубове избират такава стратегия, че да имат допълнителна селекция", каза още Людмил Хаджисотиров и продължи:

"Тази година беше, ако не се лъжа, до 4 март този период. Ние решихме, че ще продължим с отбора и състава, който имахме, което от една страна е морално спрямо състезателите, които са се трудили цяла година и сме били първи. От друга страна, липсата на добавяне на качествени състезатели дава своето влияние чисто върху резултатите и за мен това е подобно на едно състезание с коли, в което ти си с една кола и се състезаваш, и си пред останалите, но в един момент останалите коли се подсилват и постепенно те настигат, и задминават в някаква ситуация. Дали е правилно това или не, резултатите го показват, дали е морално или не - щом го позволява правилникът, това е част от играта и доста отбори го правят. В интерес на истината, помогна доста и на Балкан Ботевград, които станаха шампиони с добавянето на двамата състезатели. Това беше едната част. Ние като отбор и президентът Петър Георгиев коментира съдийството, защото вие засегнахме тази тема, конкретно в един мач, аз не искам да говоря за цялостно, но това е нещо, което се случи в четвъртия мач в Бургас и аз вече след като спокойно съм изгледал мача смятам, че наистина можехме да имаме претенции и това повлия специално, за да не се играе пети мач."

"Кой щеше да се класира за финала, това вече никой не може да гарантира. Отборът на Черноморец, който направи много силен сезон, беше труден противник, но конкретно в този мач това също имаше влияние. Аз като треньор, а и хората в баскетбола имаме претенции основно към това, че както ние полагаме много усилия като треньори и като играчи, работим изключително много за усъвършенстването си, това трябва да се случва по същия начин и с нивото на съдийството, за да може да кореспондира. Също така, когато някой прави грешки, както нас ни глобяват и ни наказват, и това се пише, и се публикува навсякъде, по същия начин да се държи и да се търси отговорност от въпросните съдии, за да може да има по-голямо напрежение върху тях и да си вършат работа по възможно най-добрия начин. Иначе има една безтегловност, липса на отговорност и те знаят, че дори и да се случат някакви грешки, няма да е голям проблем, защото наказанието е дребно, а и не се публикува, остава анонимно и реално керванът си върви, а кучетата си лаят", добави треньорът.

"Наистина много години поред ми се събраха и имам нужда от малко почивка и след това смятам да ходя по семинари, чисто индивидуално да си подобря уменията и качествата, да посетя някои отбори в Европа и ако имам възможност да проследя подготовката им. Естествено след това ще гледам какви възможности ще се появят, но кога точно нямам представа", заяви още Хаджисотиров.

Попитан дали решението му би било друго, ако Рилски спортист бе станал шампион, специалистът отговори: "Честно казано, аз така си бях наумил и взел решения за мене още преди няколко месеца, че независимо дали ще станем шампиони в края на сезона с Рилски спортист или не постигнем целта си, това ще ми бъде последната година в клуба. Смятам, че в някакъв етап се изчерпват нещата или просто човек има нужда от презареждане, за да може да се качи на следващото стъпало и да функционира, и да работи още по-добре."

На въпрос дали българските треньори имат толкова малък шанс за работа в чужбина и как би се променило това, и каква е ролята на треньорите в Националната баскетболна лига, Людмил Хаджисотиров коментира: "Любомир Минчев например бе треньор в Косово. Това е трудно първенство за работа и той успя да спечели Купа и Суперкупа, и изведе отборът от осмо до първо или второ място, което беше много добре. Смятам, че трябва да се случат няколко такива ситуации, няколко треньори да излизат в чужбина на някакво средно ниво, да работят добре, да имат добри резултати и да проправят път за останалите, които изобщо имат такива амбиции. Има няколко треньори, които са с по-международен профил и които сме минали през школата на ФИБА, които мисля, че биха имали възможност. Но има много лобизъм в цяла Европа. А относно ролята на треньора в българското първенство, смятам, че има напрежение като навсякъде. Това е професия, в която има много напрежение и реално е публична професия, в която всеки може да ти гледа работата, да си изказва мнението, да те критикува, рядко да те поощрява, така че е трудна работа и професия. Има напрежение, пазарът не е голям, но позитивно нещо е, че живот и здраве, доколкото чувам ще се добави 12-и отбор в НБЛ догодина."

"Мисля, че трябва да се инвестира много повече в треньорските кадри. Всичките ментори и треньори в тригодишния курс на ФИБА, който преминах, смятат, че подобряването като цяло на европейския баскетбол основно е свързано с подобряването на треньорските кадри. Няма как, ако нямаш достатъчно добри треньори, те да могат да обучават децата и подрастващите, и да може да се следва принципът на пирамидата. Това е много важно, но е свързано и със самите клубове, които да осъзнаят, че човек, за да се посвети на треньорската професия, особено на работа с деца и подрастващи, той трябва да бъде и добре платен, за да може да се концентрира изцяло върху това да се развива и да си върши работата по най-добрия начин", категоричен бе Людмил Хаджисотиров.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти