Адам Сотков за Sportal.bg: Намеренията ни към Локомотив (Пд) са сериозни! Ние сме отборът, който разчита много на школата си

Адам Сотков е един от акционерите в Локомотив (Пловдив), натоварени със задачата да издържат клуба и да го развиват. Бизнесменът, който рядко има медийни изяви, коментира представянето на тима и случващото се в управлението на „смърфовете“, като последната голяма новина е идването на Павел Колев като изпълнителен директор на отбора. В специално интервю за Sportal.bg Сотков засегна всички важни теми около представянето и бъдещето на Локомотив, сред които без съмнение е ДЮШ с терените в квартал Тракия, както и стадионът, по който продължава да се работи. От думите на Адам Сотков става ясно, че в бъдеще все повече юноши ще получават шанс да пробият в представителния тим.

Здравейте, г-н Сотков! Най-важният въпрос, който касае феновете, е какво се случва с управлението на Локомотив и как е клубът финансово?

Днес ще представим новия директор, който ще изпълнява длъжността на изпълнителен директор. За да стане официално изпълнителен директор, трябва да има смяна на борда, но така или иначе той от четвъртък ще изпълнява длъжността си. От четвъртък Павел Колев ще бъде човекът, който ще взима решенията в Локомотив на ниво отбор. Той ще отговори на всякакви въпроси на официална пресконференция. 

Финансово ние спазваме стриктна дисциплина. Разбира се, изживяваме и болки на растежа. От единадесето място искахме отборът да влезе в шестицата, което и беше изпълнено. Това премина през смяна на 11-12 играчи и смяна на треньор, което нямаше как да не донесе и увеличаване на бюджета, което пък се мъчим да наваксаме и с другия собственик Христо Крушарски. 

Под каква форма Христо Крушарски участва в управлението на Локомотив?

Ние сме акционери поравно в клуба. Някои решения ги взимаме заедно. Повечето от решенията за мъжкия отбор ги взимам аз, а той взима повечето решения за школата. 

Как се стигна до раздялата ви с бившия изпълнителен директор Лъчезар Димитров?

По взаимно съгласие. Аз го назначих него, а от страна на Христо Крушарски остана Румен Руйчев. Когато го назначавах, смятах, че управлението на футболния клуб не е задължително да бъде от човек, разбиращ от футбол, а по-скоро от такъв с мениджърски качества. Впоследствие се оказа, че това, че Лъчо не разбира в детайли футбола, му пречи. Решихме по взаимно съгласие да прекратим отношенията си в тази част. Ние си оставаме близки с Лъчо и до ден днешен. Той не е обиден на клуба. Затова и толкова дълго нямахме човек, който да го замести, защото исках този човек да бъде максимално подготвен. Оказа се обаче, в България има много малко такива хора. 

Как оценявате работата на наставника Александър Томаш и какво е неговото бъдеще? В последната си пресконференция на „Лаута“ той сподели, че ще има разговор с Вас.

Като човек, който гледа футбол постоянно по телевизията, си мислех, че разбирам. Когато влязох като собственик в клуба, разбрах, че детайлите са съвсем различни. Не мога да дам оценка на треньора. Могат да дам оценка на сезона като цяло. Дали са виновни футболистите или треньора не мога да кажа. Под „виновен“ имам предвид и в добрия, и в лошия смисъл. Не казвам, че съм недоволен от сезона, но не казвам, че съм и безкрайно доволен, защото имаше мачове, в които отборът показа лице, което на мен ми хареса. Вярвам, че и на феновете им е харесало. Винаги съм искал отборът да играе атрактивно и със сърце. Някои мачове определено не ми харесаха. Бих казал, че постижението да сме в шестицата беше минимумът, който очаквахме. Това се случи. Играта донякъде се получи, донякъде не. 

А какво е бъдещето на Александър Томаш? Остава ли в Локомотив?

Още не сме взели окончателно решение.

Какво се случва с базата на Локомотив в Тракия? 

Господин Крушарски започва да прави две тревни игрища, а от БФС очакваме да направят едно, което ще бъде с изкуствена трева. Искам да отбележа нещо много важно. Откакто съм в клуба, а и още преди това политиката на Локомотив е била и ще бъде да налага момчета от своята школа. Факт е, че вече има такива. Визирам Мартин Паскалев, който от година и половина – две играе като твърд титуляр, визирам Тодор Палов, който тази година стана титуляр и затвърждава мнението, че е много добър. Терените са една част от плановете ни за развиване, налагане и затвърждаване на нови играчи. Искам да кажа на младите момчета, които са в нашата школа, да тренират здраво, защото ще дойде тяхното време. Ние сме отборът в България, който разчита на школата си. 

По никакъв начин не се заяждам с другите клубове, но е факт, че в Топ 6 няма много отбори, които играят с българи. Почти убеден съм, че няма друг клуб, който да играе с повече свои футболисти от Локомотив. Тренираме със застъпване на поколения. Паскалев и Павлов вече са наложени, а отдолу идват още момчета, които започнаха да се включват. Видяхте срещу Черно море влизането на Петър Андреев. Според мен той трябва да се налага за новия сезон. Видяхте, че пуснахме и Иван Михайлов на мястото на контузения Джовани Трупе. Той също показва умения и отдаденост. 

Разделихте се с един основен футболист в лицето на Петър Витанов, който е много обичан от феновете. Защо се стигна до раздялата с него?

Окончателно не сме се разделили. На 31-ви май изтече договорът му. С него се разбрахме, че ще преговаряме след края на сезона. Негово право е да не се съгласи с нашата оферта, но и до днес не сме започнали да преговаряме за неговия договор по простата причина, че не е дошъл краят на сезона. 

Как избрахте точно Павел Колев да поеме диригентската палка в Локомотив (Пловдив)?

От три-четири месеца, откакто Лъчо е в оставка, ние търсим изпълнителен директор. Спряхме се на него поради няколко неща. Първо – вече е работил като такъв. Второ – работил е за доста престижни във футбола организации. Той е абсолютно подготвен и футболно, и административно. 

Следващият ми въпрос е чисто от наблюдения в каналите на клуба в социалните мрежи. Феновете на Локомотив се питат защо не се появявате на мачовете на отбора.

Преди ходих на абсолютно всеки мач, но аз съм много суеверен и колкото пъти ходих, толкова пъти паднахме. Затова вече не ходя на мачове. (смее се) 

Как стои въпросът с изплащането на заплатите на футболистите и служителите в клуба?

Смятам, че в рамките на юни и юли ще наваксаме забавянето. Със сигурност има забавяне на възнагражденията. 

Каква е ситуацията със стадион Локомотив? Виждаме, че се работи сериозно по изграждането на новите трибуни и какъв е планът за сектор А?

Искам да изкажа благодарности на всички, които по някакъв начин влияят на ниво строеж. Като се започне от общинската администрация, през районни кметове, фенове, строители. Надявам се съвсем скоро да има поръчка за другата трибуна и за инфраструктурата. Надявам се фирмата, която я спечели, да обърне внимание на нашите препоръки как да се случат нещата и в какви срокове, за да може да имаме най-новия, най-добрия и най-функционален стадион в България. Факт е, че той ще бъде по-нов от стадиона на Ботев (Пловдив). Финансирането е за целия стадион. За трите трибуни финансирането е уредено. Доколкото знам, строителите ще искат анексация, колкото е на Ботев – нито повече, нито по-малко. Ние също ще настояваме за това. Относно четвъртата трибуна има частично осигурено финансиране. В бюджета на Общината има прието даването на допълнителни пари за завършването на четвъртата трибуна. Общината си върши безусловно работата. Чакаме новата поръчка и смятам, че в нея Локомотив трябва да бъде водещ и да участва в преговорите с новия строител, за да се искат максимално бързи срокове и функционалност, защото главната трибуна е най-важна. Там има ВИП ложи, има боксове, трябва да има зали и хиляди други неща.

От думите ви можем ли да разбираме, че вашите намерения към Локомотив са дългосрочни?

О, да! Аз с феновете съм се срещал няколко пъти и от тях съм получавал градивна критика. Смятам, че тя е абсолютно нужда за симбиозата между фенове и клубно ръководство. Смятам, че сме в една лодка и амбицията е Локомотив да се представя добре. И на тях искам да благодаря, че са винаги до нас. Дори да има критика, тя е градивна. Разбира се, че плановете ни са дългосрочни, стига да има нормалност на обстоятелствата. Едното е да има стадион и то стадион, в който да има вслушване за изискванията на ръководството на Локомотив. Второто, което е много важно, е да има база за ДЮШ в Тракия, което зависи от нас, както и да има добро управление, което пак зависи от нас. Дългосрочността на проекта зависи от нас. 

Откакто сте в Локомотив (Пловдив) има ли нещо, за което да съжалявате, че не сте направили? Има ли решение, което съжалявате, че сте взели или пък такова, което не сте взели навреме?

Не! Като се замисля сега, може би, можем да извадим и 10 такива. Генерално не бих казал, че има взето решение от мен, за което да съжалявам. Може би има хиляди малки решения, които съм взел и не са били правилни, както и такива, които не съм взел. Например, забавихме много назначаването на изпълнителен директор. Бях взел решение, но не успях да го намеря. Четири месеца не можем да намерим изпълнителен директор, но това забавяне донесе хиляди неприятности. 

Как оценявате селекцията, която беше направена? Въпросът ми е насочен към селекцията, направена главно през зимната пауза.

Все още не сме видели нищо от нея. Простата причина е, че през зимата взехме няколко играчи. Единият от тях беше Сегура, който записа едва трети мач срещу Черно море. Трудно се направиха документите. Вторият беше Конте, който все още няма документи да играе. Той от зимата до днес все още няма документи да играе. Това са пет месеца. Сорга дойде през зимата. Момчето игра, но още не е в добра форма. Кристиан Мендоса дойде, но и той няма игрови минути. На практика от селекцията, която направихме през зимата, почти нищо не сме видели. Смятам, че те ще покажат истинското си лице след лятната подготовка. В момента виждаме плода на селекцията, която е направила лятна подготовка. Матеус, Хоркаш, Джовани и другите футболисти. Разбира се, че имаше привлечени футболисти, които не покриха очакванията ни, но това се случва. Има го във футбола. Не сме екстрасенси, които винаги да уцелват. 


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти