Международната федерация по бадминтон ще обсъжда през август статута на спортистите от Русия и Беларус

Международната федерация по бадминтон ще обсъжда през август статута на спортистите от Русия и Беларус

Международната федерация по бадминтон ще разисква въпроса с участието на руски и беларуски състезатели в големи турнири през месец август, съобщава агенция Ройтерс. Новината бе обявена само един месец след последното решение на организацията за забрана на достъпа на спортисти от двете страни, считани за агресори във войната с Украйна.

Както е известно, Международният олимпийският комитет (МОК) изготви списък с насоки за допускането на руснаци и беларуси като неутрални спортисти.

"Водещото правило на МФБ е да допуска състезатели до участие в международни турнири по изцяло спортни принципи, без да се взима под внимание техният произход. Трябва да бъде създадена граница с геополитически конфликти, които са извън контрола на света на спорта. В тази връзка, на заседанието на Съвета през август ще бъде представена за обсъждане регулаторна и оперативна рамка, позволяваща на спортисти с руски и беларуски паспорти да се състезават като неутрални атлети", съобщават от федерацията.

Заседанието на Съвета ще бъде проведено покрай световното първенство по бадминтон в Копенхаген между 21 и 27 август. Разпределението на квоти за Олимпиадата в Париж ще бъде базирано върху спортните постижения на международни турнири между 1 май 2023 и 28 април 2024.

Някои международни федерации в различни дисциплини вече одобриха участието на руснаци и беларуси като неутрални спортисти. Други обаче, като федерацията по лека атлетика, отказват да го направят заради войната в Украйна.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти