Блестящо начало на "Ролан Гарос" за Григор Димитров

Блестящо начало на "Ролан Гарос" за Григор Димитров

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров започна блестящо кампанията си на “Ролан Гарос” с победа за 1 час и 54 минути игра с 6:0, 6:3, 6:2 срещу Тимофей Скатов.

Гришо зарадва зрителите на корт номер 13 (мнозина от които правостоящи или намиращи си места на стълбите заради недостатъчния капацитет) с някои брилянтни отигравания и демонстрира високо ниво. Поради тази причина резултатът е по-жесток спрямо 147-мия в света казахстанец, който иначе изобщо не направил толкова слаб мач, че да спечели само пет гейма.

За трети път в последните пет години в Париж Димитров “връзва геврек” на свой съперник. През 2022-ра той елиминира Маркос Гирон в първия кръг с 6:1, 6:1, 6:1, а във втори при успеха си над Борна Чорич също върза “геврек” в откриващия сет. През 2019-а Димитров спечели сет без загубен гейм срещу Янко Типсаревич и му поведе с 2-0 части, но после трябваше да затваря мача в пет сета.

Сега Димитров, който само преди два дни игра първия си финал на АТР турнир от над пет години насам в Женева, започна перфектно в рекордната си 49-а поредна кампания в “Големия шлем”. Именно той сред активните тенисисти е най-постоянен в това отношение, като за последно е пропускал “Шлем” през 2011-та в Австралия.

Следващият противник на Григор в Париж е Емил Русувуори, който спечели петсетова битка с Грегоар Барер, продължила почти четири часа и половина.

След края на срещата със Скатов Гришо остана дълго време на корта, за да се снима с всички желаещи фенове и да им раздаде всичките си налични артикули, плюс автографи.

Първи сет

Григор загуби първата точка, а после първият му сервис спомогна за спечелването на следващите три за 40-15. Българинът направи феноменален минаващ форхенд с гръб към мрежата, с което завърши разиграване от над 20 удара за 1:0.

Скатов не се притесняваше да изпълнява ударите си на около метър-два от основната линия и да играе типичен процентов тенис за клей корт. Два пъти бекхендът на Димитров не издържа в размените по диагоналите, а до 40-30 се стигна след непредизвикана от форхенд на казахстанеца. Още две тежки разигравания завършиха в полза на Григор, който се възползва от първата си точка за пробив с пореден отличен спринт към мрежата и елегантен минаващ удар за 2:0.

Григор Димитров дебютира с нова визия на "Ролан Гарос"
Григор Димитров дебютира с нова визия на "Ролан Гарос"

Камерите дори не можеха да уловят Скатов, когато посрещаше, но и това не му носеше успех при ретурите, при положение че първият сервис на Гришо влезеше. Казахстанецът все пак се понрави с изпълнение на бекхенд по правата за 40-30, но с нов невърнат начален удар Димитров допълни перфектния си старт - 3:0.

Скатов позагуби от постоянството си от форхенд и това започна да прави разиграванията по-кратки, а Григор се облагодетелства за 0-30. Прав удар леко в аут на българина доведе до 15-30, а впоследствие той стигна до брейк-бол след спечелена размяна на бекхенди. Позитивна намеса на филето допринесе за осъществяване на нов пробив за 4:0 след 18 минути игра.

Спорно решение на съдията да отсъди топка в аут на Григор допринесе за 15-30, но българинът веднага възстанови съотношението с невърнат начален удар. Втора грешка от бекхенд в гейма обаче подари на съперника първи шанс за пробив, но отново сервисът на Гришо му помогна да свали напрежението. Страхотно бекхенд-воле до мрежата донесе авантаж, а сбъркан форхенд на Скатов сложи край на гейма - 5:0.

Грешките на казахстанеца продължиха и Григор набързо получи три шанса за пробив и спечелване на сета с "геврек", задето просто е държал топката в игра. Голямата му класа блесна отново в този момент обаче с бекхенд-уинър по правата - 6:0 за 26 минути.

Втори сет

Изненадващо концентрацията на Димитров се понижи в началото на втората част, а и в комбинация с неособено ефективния му начален удар той допусна ранен пробив за 0:1. Скатов се усети, че топките с висока парабола към едноръкия бекхенд на българина могат да му носят позитиви, а и цялостно качеството на ударите на Гришо се срина в първите минути на втория сет. Чак при 40-0 Димитров пласира качествен ретур и спечели точка, а казахстанецът най-после направи грешка във втория сет за 40-30. Още един пресилен форхенд на Скатов означаваше дюс, а при следващия вече се стигна до шанс за рибрейк. Голям късмет на казахстанеца със закачане на линията му помогна за първи път в мача да отрази шанс за пробив, а Гришо сбърка форхенд при едно от дългите разигравания в срещата. Двойна грешка възстанови равенството, а нови два несполучливи прави удара на Скатов доведе до 1:1.

И двамата се отчетоха с по един качествен завършващ форхенд за 15-15, преди Димитров да поеме контрол върху размените от основната линия и да дръпне с 40-15. С втория си ас той завърши гейма за 2:1. Въпросните високи параболи от форхенда на Скатов започваха системно да излизат в аут и той изостана набързо с 0-30, а Григор го притисна със своя прав удар и стигна до троен брейк-бол. Първият беше неутрализиран с неуспешен ретур, но при втория вече Скатов не издържа на слайса на съперника - 3:1.

При 15-15 Григор избяга от бекхенда си, който беше устойчиво атакуван от началото на мача, за да реализира блестящ форхенд по обратния диагонал. С третия си ас българинът дръпна с 40-15, а с четвъртия направи резултата 4:1. Скатов най-после стабилизира форхенда и сервиса си и свърши достатъчно, за да намали изоставането си на 4:2. Григор не спираше с високия процент и ефективност на подаванията си, а и заби пети ас за 40-0, допълвайки с невърнат сервис - 5:2.

Прекрасно изградена атака след ретур и излизане на мрежата завърши с воле тип контрапие на Гришо за 15-15, а Скатов също заслужи аплодисменти с форхенд-уинър по правата. Късметът на казахстанеца с хващане на линиите се завърна и той дръпна с 40-15, след което беше "наказан" с отличен бекхенд-ретур. Неотразен начален удар на Скатов обаче го възнагради с трети гейм на сметката - 5:3.

Стоп-воле от форхенд на Димитров му спечели точката за 15-15, след което българинът стигна до 30-15 с печеливш прав удар по обратния диагонал. Изумителен минаващ удар от подсечен бекхенд от дъното на корта осигури два сетбола на Григор, като той се възползва още от първия с комбинация сервис-форхенд-уинър за 6:3.

Трети сет

Скатов отпусна ръката и пласира два поредни отлични форхенда за 30-0, но веднага след това направи двойна грешка - 30-15. Григор сбърка непредизвикано с предната страна на ракетата, а със сервис на линията казахстанецът започна успешно - 0:1.

Елегантна къса топка от форхенд помогна на Димитров за 15-15, а внимателно подготвена атака завърши с "куршум" по правата - 30-15. Атрактивна размяна на мрежата беше спечелена от Скатов за 40-30, а грешка от бекхенд на българина изненадващо доведе до дюс. Шестият ас донесе авантаж, но съперникът заслужи поздравления с чудесен минаващ удар за ново равенство. С две перфектни изпълнения Димитров сложи край на оказалия се проблематичен гейм за 1:1.

Пореден феноменален форхенд от дъното на корта осигури на Гришо точка за 15-15, а после той записа уинър с подсечен бекхенд по правата - 15-30. Димитров не спираше да радва зрителите (далеч повече от капацитета на корта) с комбинации и иновативни атаки, чрез последната от които стигна до брейк-бол. Скатов се справи с него, а получи и авантаж след една от редките непредизвикани грешки на българина. Невърнат сервис остави интригата в сета - 1:2.

Григор сгреши смач, а после отново със сантиметър не можа да закачи линията и се стигна до 15-30. Ас номер 7 дойде в подходящ момент за 30-30, а номер 8 последва веднага за 40-30. Форхенд в аут на съперника направи 2:2.

Изящна къса от бекхенд внесе ново вълнение в преживяването на феновете на корта, а това се случи при 40-0 за Скатов, който след това направи грешка и отново усети напрежението. Негов форхенд излезе далеч в аут и се стигна до дюс, а последвалото дълго разиграване от основната линия донесе шанс за пробив на топ тенисиста ни. Той стана факт и Димитров поведе с 3:2.

Чудесен лоб на Григор се превърна в уинър за 15-15, но след това българинът записа втората си двойна грешка. Сбъркан бекхенд на Скатов доведе до 30-30, след което невърнат сервис беше достатъчен за 40-30. Нова неточност, този път провокирана, на казахстанеца, приключи гейма успешно за Димитров - 4:2.

Скатов продължи с неточностите и попадна в неприятна ситуация при 15-30, след което допълнително влоши положението си с двойна грешка за два брейк-бола. Поредица от бекхенди на българина накараха съперника да сгреши и резултатът стана 5:2 при предстоящо подаване за край на мача.

Именно казахстанецът обаче спечели първата точка в осмия гейм, и то с качествен форхенд-уинър близко до линията. Гришо веднага "му върна жеста" с подобно изпълнение за 15-15, а подхлъзване доведе до сбъркан прав удар за 30-30. Бекхенд леко в аут на Скатов осигури първия мачбол, но той не бе материализиран заради докосване с рамката на Димитров - дюс. Първият сервис изобщо не влизаше в този гейм и това допринесе за удължаването му, а двойна грешка дори даде брейк-бол на съперника. Когато най-после първото подаване влезе, българинът се нуждаеше от само един допълнителен форхенд за нов дюс, след което с неотразен начален удар стигна до втори мачбол. Скатов обаче заслужи оставането си в срещата с поредица от отлични форхенди и бекхенди, за да провокира трето равенство. Феноменално разиграване беше спечелено от Григор с минаващ удар след спринт към мрежата, а наградата бе мачбол номер 3 и бурни овации. И той не беше материализиран след късметлийски ретур на казахстанеца, при който топката отскочи необичайно. Високите параболи към бекхенда на Димитров го затрудниха в следващата размяна, която беше спечелена от противника му за брейк-бол. Ас номер 10 по правата вкара гейма в пети дюс, а невърнато подаване осигури още един мачбол. Отново странен отскок обаче провокира грешка от форхенд на Гришо и той трябваше да навлезе в 11-ата минута от сервис-гейма си при шести дюс. Бекхенд в аут на Скатов осигури пети мачбол, който вече сложи край на двубоя - 6:0, 6:3, 6:2 за общо 1 час и 54 минути игра.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти