Серджо Скариоло подкрепи Йоргос Барцокас за мнението му за младите баскетболисти в Европа

Серджо Скариоло подкрепи Йоргос Барцокас за мнението му за младите баскетболисти в Европа

Италианецът Серджо Скариоло, старши треньор на националния отбор на Испания по баскетбол за мъже, се съгласи с думите на гръцкия специалист Йоргос Барцокас, че в Европа няма достатъчна продукция на млади местни баскетболисти. Наставникът на Олимпиакос наскоро изрази подобно мнение.

Скариоло мисли, че система, в която чужденец може да бъде третиран като местен състезател след няколко сезона в младежките селекции, е погрешна. Според него водещите европейски отбори се изправят пред голям въпрос дали да разчитат на чужденци, за да постигнат някакви цели, които всъщност биха били постигнати с местни играчи.

„Вярно е. Това е факт и е сериозен проблем. Откакто има възможност да играеш със статута на местен състезател, въпреки че не си роден там или си прекарал по-голяма част от живота си там, се произвеждат играчи с някакво присъствие, но са неизбираеми. Те често нямат тази привързаност към фланелката и онези нематериални характеристики, които са основата на един отбор“, коментира Серджо Скариоло, цитиран от basketnews.com.

“Когато един тим има силно ядро от местни баскетболисти, има и усещането за привързаност и желание за полагане на още по-големи усилия. Да, може да стигнеш до целите си и по друг начин, но това определено помага“, каза още италианският треньор, извел състава на Испания до европейската титла на първенството на Стария континент през миналата година.

В Испания, където Скариоло е работил дълго време, младите състезатели трябва да играят три сезона в страната до 18-годишна възраст, за да получат статут на местни в Лига Ендеса, независимо от тяхната националност.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти