Кадифен плац чака националите - в България нямаме такъв терен

Вървим през един от безбройните коридори на "Пушкаш Арена". Скоро трябва да излезем при игрището. Пред нас унгарец. Бил на това място през лятото на 1986 г. Но не за да гледа Лайош Детари и компания, а за прочутия концерт на "Куин". Точно тук пяха, беше велико, после старият стадион беше разрушен, разказва човекът. Един от 70-те хиляди зрители на онова забележително музикално събитие.

На мястото на някогашния Народен стадион, сега се издига импозантният "Пушкаш Арена", на който тази вечер националният отбор на България ще мери сили с маджарите. Три огромни етажа в червено, модерно табло над всеки един от четирите корнера и мащабна овална козирка, която покрива всички трибуни. Няма лекоатлетическа писта. Изпипана работа до последния детайл. А теренът? Клишето "килим" тук не важи.

Илия Груев: Точно заради такива мачове играем футбол, знаем, че можем
Илия Груев: Точно заради такива мачове играем футбол, знаем, че можем

У нас за килим минават тревните настилки на "Герена", в Разград, Бистрица и Стара Загора. Но в Будапеща говорим за нещо на топ ниво. Като от компютърна игра е. Такъв футболен терен в България няма. Уви. Стадион "Пушкаш Арена" е построен в рамките на само 24 месеца и струва "само" половин милиард евро.

Глас от Унгария: Фаворити сме, но не можем да ви гледаме отвисоко
Глас от Унгария: Фаворити сме, но не можем да ви гледаме отвисоко

Към днешна дата срещу това унгарско бижу българската столица може да протегне срамежливо шепа, в която се крият няколко полуразрушени съоръжения, много несбъднати цветни скици и един зацапан Национален стадион, на който толкова години никой не се хвана да измисли и тури поне една козирка тип "Олимпико". Просто да завидиш на унгарците. Благородно. С надежда някой ден и на нашата улица да грейне слънчице.


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички