FaZe е отново на върха, "червените" са шампиони на EPL и Grand Slam

FaZe е отново на върха, "червените" са шампиони на EPL и Grand Slam

FaZe Clan е новият шампион на ESL Pro League Season 17. Отборът стори това, след като срази Cloud9 в големия финал след 3:1 (16-13, 16-9, 11-16, 16-11). Така геймърите спечелиха елитния CS:GO турнир, а с него и 200 000 долара, както и приза от Intel Grand Slam след 392 дни, прекарани в опити. "Сините" си тръгнаха с 90 долара и среброто от Малта. За MVP на първенството пък бе избран Робин "ropz" Коол.

Дългоочакваното зрелище бе открито от изборът на Cloud9, който в днешния случай бе Overpass. Въпреки надеждите на руснаци обаче, FaZe приключи халфа с рунд преднина след размяна на точките и нестабилно владеене на преднината от двата състава. Подобна се оказа и втората половина на играта, където подхвърлянето на точки продължи, за да може в крайна сметка победител да се окаже тимът, воден от Робърт "RobbaN" Далстрьом. Трябва да споменем прекрасната игра на Абай "HObbit" Касенов, който направи всичко по силите си да задържи своите съотборници в мача, а с 26 фрага се оказа и най-резултатен в сървъра.

На старта на предпочетения от взелия първата карта - FaZe, Inferno, подобна драма напълно липсваше. С откъсъци на голяма преднина тимът съумя да се окаже на мач пойнт още в началните рундове на втория халф. Все пак обаче "сините" показаха агресия и като полицаи направиха добра преса. Въпреки това фамозна атака на Bombside А от страна на karrigan и компания приключи и този мап за руските състезатели, които вече се намираха в доста неприятно положение - на още една игра от среброто.

Началните рундове на третия Mirage също потръгнаха за "червените", но force рунд за C9 им спечели точка №5. Така впоследствие руснаците почти достигнаха до обрат на полувремето като "терористи" и отново показаха защо са част от големия финал. FaZe все пак водеше с точка при халфа и Мейджър шампионите от Антверпен не мислеха да допуснат дори карта. Отново рундовете се разменяха, но при добри отигравания на HObbit и снайпериста Дмитрий "sh1ro" Соколов - Cloud9 успя да върне поне един мап на врага.

Избор №2 на Cloud9 - Ancient започна ударно и за двете страни, като те вземаха рунд по рунд. FaZe започна да дърпа напред, но "сините", в ролята на "терористи", отново направиха умела контра, с която спряха целите на "червения" тим. Така резултатът бе изравнен при 6:6, но FaZe успя да спечели халфа. 

Дойде време C9 да поеме "полицаите" на силната за тях карта. В своя T-side обаче FaZe стартира с всички сили, за да стигне до така желания Grand Slam. Опитите за преса на "сините" бяха спрени от последвалия впечатляващ ACE от страна на Ръсел "Twistzz" Ван Дълкен, за да вземе тимът му мач пойнта, а съвсем скоро след това състезателите спечелиха играта, битката, купата и Intel Grand Slam приза.

Йоан Иванов

Снимка: ESL

Още от eSports

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти