Гледай на живо

ГЕОРГИ ИЛИЕВ - МАЙКЪЛА ЗА ПОРАЖЕНИЕТО ОТ ЧЕРНА ГОРА И ШАНСОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ СРЕЩУ УНГАРИЯ

Басино поднесе първата голяма изненада на Световното по ски

Басино поднесе първата голяма изненада на Световното по ски

Марта Басино поднесе първата по-голяма изненада на Световното първенство по ски алпийски дисциплини в Куршевел и Мерибел след като спечели златния медал в женския супергигантски слалом. По този начин тя донесе второ злато на Италия от шампионата във Франция, където преди два дни Федерика Бриньоне триумфира в алпийската комбинация.

Басино, която преди две години на домашното Световно в Кортина д'Ампецо донесе единствената титла на Италия (в паралелния гигантски слалом), се възползва максимално от своите умения в гигантския слалом, за да спечели титлата днес. Италианската специалистка в гигантския слалом бе най-бърза в последните два сектора на „Рок де Фер“, които бяха доста технични и напомняха за гигантски слалом.

В тях Басино успя да спечели цели 0.41 секунди на Микаела Шифрин (САЩ), която не успя да съхрани същата скорост като италианката във финалните метри и завърши на 0.11 зад нея. В горните два сектора американката отвори преднина от 0.30 секунди, която се оказа недостатъчно и така за нея остана среброто.

На споделено трето място завършиха представителките на Норвегия и Австрия Кайша Викхоф Лий и Корнелия Хютер, които завършиха на 0.33 зад Басино. На само 0.03 зад двете се класира и втората норвежка Рагнхилд Мовинкел, която е начело в класирането в супергигантския слалом за Световната купа и бе сочена като една от фаворитките днес.

В тази група беше още и олимпийската шампионка в дисциплината от Пекин 2022 Лара Гут-Бехрами (Швейцария), която подобно на Шифрин бе много силна в горната част на трасето, но допусна грешка при навлизането на техничната секция. В крайна сметка швейцарката, която днес защитаваше своята световна титла от Кортина, завърши на шеста позиция с пасив от 0.37.

Донякъде успокояващото за нея е, че още доста състезателки, включително Бриньоне, София Годжа (Италия) и Теса Уорли (Франция), допуснаха същата неточност като нея при навлизането в техничната секция на пистата. Тези неточности бяха продиктувания донякъде и от промяна в осветеността на трасето точно в тази зона, където се навлизаше от слънчевата в сенчестата част, което не им позволи да разпознаят една неравност, която се образува малко след спускането на Басино, която стартира с №8.

Програмата на Световното първенство в Куршевел и Мерибел продължава утре с мъжкия супергигантски слалом, който отново ще стартира в 12:30 часа българско време. За дамите утрешният ден предвижда втората от три официални тренировки преди съботното спускане. Последната тренировка е заложена за петък, преди да се проведе и същинското спускане в събота от 12:00 часа българско време.

Снимки: Gettyimages

Още от Зимни спортове

Виж всички