БФС ще раздаде мачови топки и пособия на всички отбори в четвърта и пета дивизия в страната

БФС ще раздаде мачови топки и пособия на всички отбори в четвърта и пета дивизия в страната

Българският футболен съюз (БФС) ще раздаде безплатни топки за провеждане на мачовете на всички отбори от "А" областни и "Б" областните групи, което е четвъртото и петото ниво на най-популярната игра у нас, съобщи за БТА президентът на Аматьорската лига Румен Вълков.

Освен топки за провеждане на мачовете, БФС ще раздаде на клубовете от четвърта и пета лига и други пособия – конуси, шапки и мрежи за вратите. Най-проблемно е доставянето на качествени мрежи, което ще се забави за отборите. Но добрите новини не спират до тук, като клубовете с отбори в детско-юношеския футбол ще получат топки и за тях – размер 5 и размер 4. В българския футбол има в момента областни групи в 27 региона, като в Кърджали и Смолян има една обединена. Поне в половината от тези региони има и пето ниво.

От сега нататък това нововъведение ще влиза в бюджета на БФС и ще бъде добавено в нормативните документи. След като се калкулират разходите за топките и пособията тази година, сумата ще залегне в бюджета на централата за 2024-а година, 2025-а година, а след това ще се актуализира съобразно инфлацията.

"На всички е ясно, че отборите от четвърта и пета лига са в най-трудно положение. Но със сигурност не са забравени, трябва да са сигурни в това. Това е първата помощ, която реално може да им бъде осигурена в сравнително кратки срокове. Имаме и други идеи, но ще се решава стъпка по стъпка как ще се помага. За съжаление, на много места общините не им подават ръка, което е жалко", каза още Румен Вълков.

Аматьорската футболна лига ще предложи още веднъж на областните шампиони от Северна България да се организира турнир по между им. Тъй като в Северозападната и в Североизточната част от страната не се провеждат квалификации за попълване на третото ниво, този турнир – планиран в рамките на уикенд, трябва да запълни тази празнина. Въпросният казус ще бъде разглеждан на следващия Управителен съвет на АФЛ.

Вече може да спечелите 200 000 лева от Sportal.bg в новата секция "Домът на феновете"
Вече може да спечелите 200 000 лева от Sportal.bg в новата секция "Домът на феновете"

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти