Деветият маратон на приятелството в Плевен ще подкрепи със стипендия студент по медицина

Деветият маратон на приятелството в Плевен ще подкрепи със стипендия студент по медицина

Маратонът на приятелството в Плевен ще подкрепи със стипендия студент по медицина. Благотворителната кауза на деветото издание отново е под мотото „Готови за успех”, съобщават организаторите на спортното събитие.

Стипендиите „Готови за успех“ са за ученици с отличен успех в 11 и 12 клас и студенти в държавни учебни заведения, изгубили единия или двамата си родители, или израснали в специализирана институция. Инициативата се осъществява благодарение на дарители от 2006 година и са подкрепени много млади хора. По програмата вече има завършили медици, работещи в УМБАЛ - Плевен. Двама от стипендиантите на „Готови за успех“ през учебната 2023/2024 г. са студенти в специалност „Медицина“ в Медицински университет – Плевен, а един се обучава в специалност „Медицински лаборант“.

Осмото издание на маратона изпълни успешно мисията си, отбелязват организаторите на маратона. Благотворителната кауза бе „Бягаме в Плевен в подкрепа на деца с интелектуални затруднения“ по инициатива на Българска aсоциация за лица с интелектуални затруднения - Плевен.

Набраните средства са използвани за закупуване на грънчарски колела, инструменти за оформяне и изрязване, четки за декорация, бои, глина, фурна за изпичане и други необходими материали за изграждане на арт терапевтичен кът за работа с глина от деца с увреждания към Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания - Плевен. Арт терапията за деца с увреждания е полезен метод, даващ добри резултати, посочват инициаторите за дарителската кампания. Работата с глина ще допълни палитрата от възможности за провеждане на арт занимания в центъра.

Следващият Плевенски маратон ще бъде на 21 май. Регистрационната такса е безплатна за участници над 60 години, за всички хора с увреждания и за бегачите в кроса „Аз мога“.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти