Гледай на живо

Турнир на 4-те трети лиги финал : Северозапад - Югозапад 1:0

Кръчлоу: 21 кръга са твърде много за отборите в MotoGP

Кръчлоу: 21 кръга са твърде много за отборите в MotoGP

Настоящият тестови пилот на Ямаха в MotoGP Кал Кръчлоу е на мнението, че календар от 21 кръга е твърде много за отборите от кралския клас. Именно толкова спирки предвижда графика за предстоящия сезон 2023.

Според британеца, които през последните две години взе участие в общо 9 старта като заместник на пилоти в Ямаха или в сателитния тим на японците, оптималната бройка състезания на година е 18. За последно календарът в MotoGP включваше 18 или по-малко старта през 2017 година. Сезон 2020 бе от само 14 кръга, но това бе директен резултат от пандемията от коронавирус, оригиналният кланедар включваше 20 състезания.

Ямаха дава на Кръчлоу 3 старта през 2023 година
Ямаха дава на Кръчлоу 3 старта през 2023 година

„Мисля, че бройката е твърде голяма. Това е моето мнение, но ако питате и други пилоти, особено тези, които имат семейства, те ще ви кажат същото. Тези, които нямат семейства или дори приятелки, на тях не им пука, те са млади, ситуацията е различна.

„Лично аз мисля, че 18 състезания е напълно достатъчна бройка, но това си е лично мое мнение. Не аз пиша правилата, не аз казвам къде да има състезания и къде не. Както вече казах, винаги ще се намерят хора, които да работят. Ако кажат, че ще има 30 състезания, ще има хора, които да са съгласни“, каза Кръчлоу пред motorsport.com.

Той също така коментира и как този натоварен график се отразява на служителите на служителите на отделните тимове.

MotoGP представи календар с 21 състезания за 2023 година
MotoGP представи календар с 21 състезания за 2023 година

„Мисля, че това е обмислено донякъде, но те единствено знаят, че има недоволство. Винаги ще се намери някой, който да върши работата. Няма недостиг на хора, които да искат да са механици, готвачи или друг служител на отбор. Отборите знаят, че винаги могат да намерят заместник на човек, който не иска да участва в толкова много състезания. Същото е и с пилотите, ако някой не се представя на нужното ниво или не изпълнява задълженията си, той бива заменен“, заяви британският пилот.

Догодина в MotoGP ще бъдат въведени и спринтови състезания, които за разлика от тези във Формула 1, ще бъдат част от всеки един състезателен уикенд. Според Кръчлоу наличието на тези къси надпревари в събота допълнително ще затрудни служителите на отборите, но не и пилотите, които винаги са третирани по „най-добрия начин“.

MotoGP представи повече детайли относно състезателния формат през 2023 година
MotoGP представи повече детайли относно състезателния формат през 2023 година

„Не мога да си представя да трябва да правя 21 или 22 състезание. Ще бъде тежко. Винаги мисля, че пилотите са третирани по най-добрия начин, казвам ви го от личен опит. За останалите обаче ще бъде тежко с тези спринтови състезания.

„Пилотите не са много умни, защото когато подписват договорите си, те подписват на база броя кръгове в шампионата и подписват за цяла година. Аз подписвах договорите си на база количестовото състезания, защото никога не се знае какво ще се случи. Сега реално броят състезания ще бъде двоен. Моят метод имаше и рискове, защото ако дадено състезание не се проведе, аз не получавах пари за него“, обясни Кръчлоу.

Снимки: MotoGP

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти