Гледай на живо

Как ще се отразят на Манчестър Сити повдигнатите обвинения - Гледайте "Контра"

Лубе взима бившия навигатор на Нювил за 2023 година?

Лубе взима бившия навигатор на Нювил за 2023 година?

В края на тази седмица французинът Пиер-Луй Лубе ще участва в рали в родната си Франция с бившия навигатор на Тиери Нювил – Никола Гилсул. За двамата това ще бъде пробно рали с поглед към потенциална съвместна работа през сезон 2023 в Световния рали шампионат (WRC).

Гилсул бе дългогодишен новигатор на Нювил, но двамата се разделиха малко преди началото на сезон 2021, след като имах спор относно финансовото възнаграждение на навигатора. В последствие той бе заменен от друг белгиец – Мартин Видеге, който и до днес чете записките на Нювил.

Лубе от своя страна работеше предимно със своя сънародник Венсан Ландаис, но двамата се разделиха малко преди края на изминалия сезон, след като Ландаис получи предложение от Тойота да стане навигатор на осемкратния световен шампион Себастиен Ожие. Французинът направи своя дебют за японския производител в рали „Япония“, където той и Ожие завършиха на 4-та позиция, печелейки 5 от общо 19-те отсечки на ралито. От Тойота вече обявиха, че Ландаис ще продължи да чете записките на Ожие и през 2023 година, когато осемкратният първенец отново ще бъде с ограничена програма в Световния рали шампионат.

Себ Ожие ще има нов навигатор за рали „Япония“
Себ Ожие ще има нов навигатор за рали „Япония“

След раздялата си с Нювил Гилсул си взе година почивка от ралитата, а през изминалия сезон той помогна на Джино Букс да спечели титлата в белгийския рали шампионат. Този уикенд той и Лубе ще участват в националното зимно рали в Девули, където те ще разполагат с Ford Fiesta Rally2.

От М-Спорт все още не са обяви точната програма на Пиер-Луй Лубе за сезон 2023 в Световния рали шампионат, но очакванията са французинът отново да участва само в избрани кръгове. През 2022 година французинът участва в общо седем ралита, в които се представи доста прилично. Неговото рекордно класиране бе 4-то място, което той постигна на два пъти – в „Сардиния“ и „Акрополис“.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти