Пламена Миткова е Атлет на България за 2022 г.

Пламена Миткова е Атлет на България за 2022 г.

Световната шампионка на скок дължина за девойки Пламена Миткова беше избрана за Атлет на България за 2022-а година в анкетата на списание “Атлетика“. Екипът на списание „Атлетика“, спортни журналисти и редакции отразяващи атлетиката в България и експерти гласуваха през ноември.

Към гласовете на специалистите беше добавен и един вот от феновете на списание „Атлетика“, който също бе за Миткова.

Победителката Пламена Миткова навърши 18 години на 18 септември 2022-а, след като вече бе направила исторически сезон с връх световната титла за девойки на скок дължина в Кали, Колумбия. Пловдивчанката постигна личен рекорд от 6.66 на финала на световното първенство, което й донесе златото.

Изключителният си талант Пламена показа и през зимата, когато спечели националната титла на 60 м с препятствия при девойките и две титли при жените в хоризонталните скокове (13.30 на троен скок и 6.30 на скок дължина). Възпитаничката на треньора Ивайло Русенов имаше и победи в сприната на 60 м в зала и на 100 м на открито, и регистрира цели 10 състезания над 6.20 м на скок дължина.

Второ място в анкетата е за Милица Мирчева, която подобри националния рекорд на маратон с 2:29:23 и се класира на 15-о място на световното първенство в Орегон. Милица показа също отлични резултати в бяганията на дълги разстояния от 3000 м до маратон и дори се класира на 7-о място на европейското първенство по оф-роуд (планинско бягане) в Испания.

Третото място в допитването е за Божидар Саръбоюков, който ден преди да навърши 18 години завоюва сребърния медал на скок височина на световното първенство за юноши и девойки в Кали, Колумбия само няколко минути след като Миткова бе станала световна шампионка на скок дължина. Двуметровият Саръбоюков се класира за още един финал на световното първенство – на скок дължина, а две седмици преди това спечели балканските титли на скок височина и скок дължина при юношите.

Топ 5 в анкетата допълниха трикратната победителка за „Атлет на България“ Мирела Демирева, която направи два финала на скок височина на световно и европейско първенство и европейският шампион на троен  скок за юноши под 18 години Лъчезар Вълчев.

В 16 от 31 от гласувалите специалисти са посочили Пламена Миткова на първо място, Милица Мирчева има 13 челни места, Божидар Саръбоюков, Мирела Демирева и Мартин Проданов са с по една първа позиция в анкетата.

Крайни резултати в анкетата за Атлет на България за 2022-а:
1.       Пламена Миткова (скок дължина)            293 точки
2.       Милица Мирчева (маратон)                      251
3.       Божидар Саръбоюков (скок височина)          217
4.       Мирела Демирева (скок височина)           202
5.       Лъчезар Вълчев (троен скок)                    150
6.       Тихомир Иванов (скок височина)             130
7.       Мартин Проданов (1500м/1миля)            129
8.       Александра Начева (троен скок)               72
9.       Пламена Чакърова (скок дължина)           70
10.     Васил Русенов (троен скок)                      58

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти