Фрида Карлсон спечели преследването на 20 км и оглави класирането в Световната купа по ски бягане

Фрида Карлсон спечели преследването на 20 км и оглави класирането в Световната купа по ски бягане

Шведката Фрида Карлсон спечели преследването на 20 километра свободен стил в Рука, Финландия от Световната купа по ски бягане за жени.

С това тя стана третата представителка на страната си, която печели някой от първите 3 старта този сезон след успеха на Емма Рибом в спринта в петък и този на Ебба Андерсон на 10 километра класически стил в събота.

Още в началото на днешния ден стана ясно, че Андерсон и Карлсон ще бъдат двете, които ще спорят за победата. На контролата на 4,4 километра двете имаха аванс от 30 секунди пред останалата част от групата и продължиха да карат рамо до рамо до 15-ия километър на дистанцията. Тогава Карлсон показа, че е много по-свежа и се откъсна с лекота от сънародничката си, за да пресече необезпокоявана финалната линия с време от 49:55.3 минути. 

Втора на 33.3 секунди остана Андерсон, а третото място бе спечелено от норвежката Тирил Венг. Тя финишира на 1:11.6 минути от Карлсон, като изпревари с финален спринт сънародничките си Хайди Венг и Силе Теодорсен, както и американката Роузи Бренан. 

С победата си Карлсон излезе начело в генералното класиране за Световната купа с 258 точки, колкото има и Тирил Венг. Трета е шведката Мая Далквист, която има 217 точки. Четвърта и пета са Рибом и Андерсон с 200 и 195 точки съответно. 

Световната купа по ски бягане продължава следващата седмица с три старта в Лилехамер.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти