Обявиха финалистките за "Изгряваща звезда" в Европа при девойките за 2022 г.

Обявиха финалистките за "Изгряваща звезда" в Европа при девойките за 2022 г.

Европейската атлетика обяви финалистките за “Изгряваща звезда” при девойките за 2022 г. Победителката ще бъде обявена на 22 октомври в Талин (Естония). През 2021 г. отличието отиде в ръцете на олимпийската бронзова медалистка на 400 м/пр и европейска рекордьорка в дисциплината Фемке Бол (Нидерландия).

Финалистките за 2022 г. са Кармен Бруус (Естония), Елина Ценгко (Гърция) и Ангелина Топич (Сърбия).

Бруус завърши седма в скока на височина на Европейското първенство за девойки под 18 години в Йерусалим и на Световното за жени в Юджийн. Във финала в САЩ тя изравни най-доброто постижение в света за девойки под 18 години с 1.96 м. Естонката триумфира като световна шампионка при девойките в Кали (Колумбия).

Гъркинята Ценгко спечели европейските титли при девойките под 20 години и при жените. В Мюнхен тя записа личен рекорд от 65.81 м, побеждавайки Адриана Вилагос и световната рекордьорка Барбора Шпотакова.

Топич участва на Световното на родна земя в зала в Белград през зимата. През лятото тя заслужи три медала на големите форуми. Сръбкинята изравни върховото постижение в света за всички времена при девойките под 18 години в скока на височина от 1.96 м. Тя спечели европейската титла за девойки под 18 години, заслужи бронз на Европейското за жени в Мюнхен, а на Световното за девойки под 20 години в Кали също завърши трета.

Топич премина над 1.90 м в десет състезания в зала и на открито през 2022 г.

Още от Лека атлетика

Виж всички