Гледай на живо

"Трето полувреме" преди Камерун - Сърбия

17 отбори стартират участие във волейболната Висша лига

17 отбори стартират участие във волейболната Висша лига разделени в две групи - Изток и Запад този сезон.

"Имахме голямото желание да направим по-сериозна стъпка във Висша лига по отношение на формата и преминаване към единна група, но... Факт е, че бизнесът се задъхва в страната, а оттам и възможностите на клубовете да си подсигуряват финансиране става много трудно", обясни председателят на НВЛ Живко Желев.

"В продължение на две седмици, клубовете имаха възможност да предложат различни варианти за провеждане на формат, които да бъдат обсъдени на Работната ни среща. Отборите тази година във Висша лига трябваше да бъдат 15, но както знаете "Дунав" и "Сливнишки герой" не успяха да подсигурят гаранции за участие в Ефбет Супер Волей и избраха да продължат във второто ни ниво на клубния волейбол. Това наложи обсъждането на различни варианти. Имаше предложение за разделянето на Север и Юг и различни модификации в три групи. Предвид географското разпределение - броят на отборите не е еднакъв в групите и обсъжданията продължиха почти 2 часа, докато се вземе крайно решение. Запазва се разпределението от последните години на Изток и Запад, които са съответно с 6 и 11 отбори. На Изток ще играят по два мача на разменено гостуване, т.е. 10 срещи редовен сезон. На Запад всеки отбор ще изиграе също по 10 срещи, като бе теглен жребий и домакинствата и гостуванията се определиха от номера по Бергер, който изтегли всеки отбор, без разменено гостуване, т.е. също по 10 срещи. След изиграването им, първите 4 отбори на Запад ще играят още по 3 срещи по между си за определяне на крайното класиране в четворката, както и последните 4 за определяне на изпадащия, след което стартират плейофите по познатата схема "на кръст" между двете групи за определяне на финалистите. Взехме и друго решение по отношение самите плейофи - няма да се играе до 2 победи от 3 срещи, а само 2 мача, като при равенство - ще се проведе "златен гейм". Финалът си се запазва в една среща", обясни Желев.

"Аз лично съм привърженик на единна Висша лига с 10 или 12 отбори, което съм убеден, че ще повиши нивото. Факт е, че това е свързано с много по-сериозно финансиране за клубовете и поставянето им при равни начала. Сега на Изток са 6 отбори, но пък пътуванията им са много сериозно перо, докато на Запад са повече отбори, но са събрани на близки разстояния. Отново повдигнах тази тема на срещата. Клубовете също я приемат, сами разбират, че това е наложително да се случи, но бизнес-климатът в страната трудно ще го позволи. Дано през тази и идната година нещата се нормализират, тогава мисля, че ще имаме предпоставки за една група", допълни Желев.

До 13 октомври пък клубовете трябва да подадат заявки за участие в турнира "Купа България". Като станат ясни участниците - ще бъде изготвена и програмата за провеждането й.

Първенството във Висша лига стартира на 29 октомври.

Гледай волейбол на MAX с най-вълнуващите двубои от Шампионската лига за мъже и жени и Световното клубно първенство за жени, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Волейбол

Виж всички