Себ Ожие иска да продължи с ограничената си програма в WRC и догодина

Осемкратният световен рали шампион Себастиен Ожие прекрати своето участие в пълна програма в Световния рали шампионат (WRC) в края на 2021 година. През този сезон френският пилот на Тойота участва с ограничена програма в WRC, която ще включва общо шест от 13-те ралита в календара.

По-рано тази година се появиха спекулации, че Ожие би искал да се завърне с пълноценна програма в ралита догодина, след като не остана много очарован от пистовите състезания, в които се включи в първата половина на година, сред които бе и „24 часа на Льо Ман“. В интервю за сайта motorsport.com по време на рали „Нова Зеландия“ миналата седмица обаче, самият Ожие заяви, че би искал и догодина да кара в ограничена програма, за да прекарва повече време със своето семейство.

„Имам желанието да продължа по този начин. Все още има неща, които трябва да уточним с отбора. И двете страни имаме интерес да продължим по този начин, след като през тази година нещата се получиха много добре. В момента водим преговори да продължим по този начин“, каза французинът.

Най-вероятно Ожие и догодина ще дели третия Yaris с Есапека Лапи (на горната снимка в Швеция), докато новият световен шампион Кале Рованпера, двукратният вицешампион Елфин Еванс и Такамото Кацута ще продължат с пълните си програми. Един от детайлите, които трябва да бъдат дискутирани е разпределението на ралита между Ожие и Лапи.

През 2022 година осмекратният шампион вече стартира на „Монте Карло“, „Португалия“, „Сафари“ и „Нова Зеландия“, а му предстоят участия и на „Каталуния“ и „Япония“. Самият той заяви, че би се радвал на подобно разпределение и през следващата година.

Ожие ще стартира във всички ралита до края на сезона в Световния рали шампионат
Ожие ще стартира във всички ралита до края на сезона в Световния рали шампионат

„Бих казал, че нещата паснаха идеално тази година. Насладих се на тази почивка през лятото, а в същото време се радвам, че ще участвам в последните три кръга. Шест ралита не е лоша бройка, все още не е ясно дали догодина ще е същото, или не“, каза Ожие.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Imago | Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички