Хюндай и Оливър Солберг се разделят в края на годината

Малко изненадващо отборът на Хюндай взе решението да прекрати взаимоотношенията си с младия шведски пилот Оливър Солберг след края на сезон 2022 в Световния рали шампионат (WRC).

Синът на световния рали шампион за 2003 година направи своя дебют в топ категорията на WRC през този сезон, поделяйки третия i20 с Дани Сордо. В своите осем ралита в Rally1 клас Солберг регистрира най-добро класиране от четвърто място в рали „Ипр Белгия“ през август, а в Нова Зеландия миналата седмица завърши пети. За него това бе и последно участие за годината в Rally1, тъй като Сордо ще се върне зад волата за „Каталуния“ и „Япония“.

Решението на Хюндай за раздяла със Солберг се базира на желанието на корейския производител да има по-опитен пилотски състав. Очакванията са Тиери Нювил да продължи да участва с пълна програма, докато Ойт Танак има желанието да кара с ограничена програма, най-вероятно споделяйки кола със Сордо. Цялостният пилотски състав на Хюндай за догодина ще бъде обявен на по-късен етап.

„Очевидно съм разочарован от тази ситуация, но имам пълното уважение към отбора и решението му да продължи с три коли и по-опитни пилоти. Благодарен съм, че те бяха напълно отворени към мен по време на този процес. Знам, че за тях това не беше лесно решение за взимане.

„Благодарен съм им за възможността да дебютирам в WRC. Знаехме, че този сезон ще бъде учебен и ние научихме много, което определено ще ми помогне в по-нататъшното развитие на моята кариера. Аз ще изпълня до край ангажиментите си към отбора през годината и отново искам да благодаря на всички в Алзенау и на ралитата за подкрепата. Разделяме се с добри чувства, пожелавам им всичко най-хубаво“, заяви младият Солберг.

Единственият останал ангажимент за Солберг до края на годината с Хюндай е в рали „Япония“, където той ще се включи в опознаването и описването на отсечките, но не и в самото рали.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички