Руският гимнастик Иван Куляк няма да обжалва решението на Апелативния трибунал на ФИГ и ще изтърпи едногодишното си наказание

Руският гимнастик Иван Куляк няма да обжалва решението на Апелативния трибунал на ФИГ и ще изтърпи едногодишното си наказание

Руският гимнастик Иван Куляк няма да обжалва решението на Апелативния трибунал на ФИГ, който потвърди едногодишното му наказание заради нарушаване на етичния кодекс на организацията. Това съобщи за ТАСС президентът на руската федерацията по спортна гимнастика Васили Титов. На 13 септември Апелативната комисия потвърди едногодишното отстраняване на руския състезател, но отмени решението на Дисциплинарната комисия, която наложи допълнително шестмесечно наказание на Куляк, което да влезе в сила след вдигането на санкциите срещу руските спортисти.

"Няма да обжалваме. Апелативната комисия намали наказанието му и смятам, че това е максимумът, който може да се направи в тази ситуация. Те няма да отстъпят и ще запазят санкцията му. Що се отнася до наложената глоба от 5000 швейцарски франка, федерацията я е платила отдавна", каза Титов.

Куляк беше наказан с лишаване от права за една година от Дисциплинарната комисия към Международната федерация по гимнастика (ФИГ) за това, че на Световната купа в Доха в началото на март излезе на церемонията по награждаването с изписана буквата Z на екипа си - символ, който е нанесен на руското въоръжение, което се използва за военната инвазия в Украйна.

Крайният срок за подаване на жалба от страна на гимнастика пред КАС е 5 октомври. Така Куляк трябва да изтърпи едногодишно наказание до 16 май 2023 година, независимо от ситуацията с отстраняването на руските и беларуски състезатели от международните турнири.

На 7 юни Куляк подаде жалба срещу решението на Дисциплинарната комисия, а на 15 август тя беше разгледан от Апелативната комисия на централата.

В началото на март заради ситуацията в Украйна Международната федерация по гимнастика забрани на руските и беларуски гимнастици да участват в състезания под егидата на ФИГ.

Снимки: Imago

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти