Гледай на живо

Сърбия - Швейцария 2:3

Повече от 3500 заявки са подадени за участие в Софийския маратон тази неделя

Повече от 3500 заявки са подадени за участие в Софийския маратон, който ще се проведе тази неделя, 9 октомври. Това съобщиха организаторите на традиционната пресконференция преди едно от най-масовите спортни събития в столицата.

На старт в класическата дисциплина се очаква да застанат около 500 души, като сред тях ще бъдат петима кенийски атлети и двама от Мароко, които ще атакуват рекорда на маратона от 2 часа, 13 минути и 3 секунди на мароканеца Редуан Нуини. При жените към рекорда ще се стремят три представителки на Африка - две от Кения и една от Етиопия.

5 Пресконференция за Софийския маратон

На старт в трите дисциплини - класическият маратон от 42,195 километра, полумаратона от 21 километра и 10 километра, се очаква да застана около 800 чуждестранни състезатели от 50 държави, в това число Япония, Колумбия, Йордания, Сан Марино и Австралия. Особено голяма се очертава да бъде групата на бегачите от Белгия, като директорът на маратона Даниел Дуков каза, че се очакват 80 човека от тази страна.

"За четвърта поредна година използваме този маршрут. Той е с бронзов етикет от Международната федерация по лека атлетика и резултатите от него важат за всякакви състезания. Участниците в маратона ще направят две обиколки с начало и старт на площад "Независимост" пред Националната художествена галерия, докато тези в полумаратона - една. Наясно сме, че в състезанието на 10 километра ще се бягат с няколкостотин метра повече от обявеното, но това е така, защото нямаме специално обособено трасе за него, а ще ползваме това на маратона", допълни Дуков.

5 Пресконференция за Софийския маратон

След двугодишна пауза ще бъде възобновен и масовият старт, който е безплатен и отворен за участници от всякаква възраст. Записването за него ще може да се направи и в деня на маратона.

Рейс офисът, в който ще се раздават номерата на участниците, ще бъде в Княжевската градина и ще отвори врати в четвъртък. В него ще могат да се правят късни регистрации за маратона. Участниците ще получат тениска на маратона и мешка с подаръци от спонсорите, а участниците, които завършат трите основни дистанции, ще бъдат наградени и с медал, който тази година е със силуета на църквата "Света София".

Наградният фонд на маратона е 60 000 лева, така че участниците ще имат сериозен стимул да дадат най-доброто от себе си. Ще отличим и най-добре представилите се българи", каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

В деня на маратона ще бъдат затворени улиците, по които ще премине състезанието. Те ще бъдат недостъпни за автомобили в периода от 7:30 до 15:30 часа в неделя.

Снимки: Борислав Трошев

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти