Мария Вукович - момичето, което пише история за Черна гора в атлетиката

Мария Вукович - момичето, което пише история за Черна гора в атлетиката

Не е лесно да си изключителен спортист от малка нация. Мария Вукович знае това много добре. 30-годишната състезателка в скока на височина е водещият представител на Черна гора в леката атлетика. И въпреки че за нея винаги е чест да представлява нацията си от 620 000 души на международна сцена, с това идва известно ниво на натиск с желанието да направи страната си горда.

Наред с това Вукович имаше и тежестта на очакванията, пред които са изправени много млади спортисти след ранен успех. През 2010 г. тя спечели златото в скока на височина на Световното първенство за юноши и девойи до 20 години, като стана първият спортист от Черна гора, спечелил световна титла в леката атлетика.

Черна гора, изглежда, беше открила истински талант. И сега, повече от десетилетие по-късно – и благодарение на постоянството на Вукович – тази звезда започва да блести.

“Изминах дълъг път в спорта. Имаше много промени – смяна на държава, смяна на треньори. Опитвах се да намеря себе си и ми беше трудно да повярвам в себе си. Но в края на 2019 г., след Световното първенство, се преместих в Гърция”, сподели за сайта на Световната атлетика Вукович, която през годините за известно време тренираше и в България.

Вукович започва тренировки на Олимпийския стадион в Атина с Йоана Сиому, чиято група включва гръцката състезателка в скока на всочина Татяна Гусин и хърделистката Елисавет Песириду. Сезон 2020 завършва почти без състезания, но за Вукович това е от полза.

“Загубихме една година заради пандемията, но може би имах нужда от тази година, за да се свържа с треньора и групата“, казва тя. “Към края на 2020 г. нещо щракна. Отново започнах да се наслаждавам на високия скок. Това беше най-важната промяна – да се наслаждаваме и да тренираме всеки ден. Вече обичам всеки ден.”

Когато сезон 2021 започна и международните състезания се завърнаха, Вукович започна да процъфтява. Тя постави национален рекорд в зала от 1.93 м едва във второто си състезание за годината, след което се класира на седмо място на Европейското в зала – първият й финал на голямо първенство на континентално ниво при жените. На открито тя добави два сантиметра към собствения си национален рекорд, скачайки 1.97 м, за да спечели Балканския шампионат. И докато подобрението във височината не беше зашеметяващо само по себе си, разликата в нейния поглед и увереност беше забележима.

Тя се отправи към Токио за своята първа олимпиада. Черногорката пропусна Игрите в Рио през 2016 г., защото нямаше покрит норматив от 1.93 м. Тя скочи национален рекорд от 1.95 м в края на юли, но това беше 13 дни след крайния срок за квалификациите.

За щастие през 2021 г. нейният скок от 1.97 м й гарантира място в Токио. Там тя скочи 1.95 м в квалификацията без грешки, за да оглави списъка за финала. След това на финала тя преодоля 1.96 м – същата височина като атлетката, заела пето място, но в крайна сметка се класира девета.

Но какъвто и резултат да беше постигнала в този ден, Вукович щеше да влезе в историята като първия спортист от Черна гора, който достигна олимпийски финал.

Това бележи началото на нова глава за Вукович и тя продължи това ниво на представяне през 2022 г. Тя постави национални рекорди на закрито от 1.95 м и 1.96 м, след което остана четвърта на Световното първенство по лека атлетика в зала в Белград 22.

Въпреки че си тръгва без медал от сръбската столица, Вукович беше възхитена от представянето си.

“Четвъртото място беше наистина нещо голямо за мен. Знаех, че първите две места са решени, защото (Ярослава) Магучих и (Елеонор) Патерсън скачаха много добре, така че си казах, 'добре, третото място е отворено, давай'. Не се получи съвсем и може би, защото не повярвах на 100%, но все пак съм наистина щастлива. И беше хубав скок на 1.95 м, което е само един сантиметър по-малко от моя личен рекорд на закрито, така че това ми даде увереност за сезона на открито. Бях толкова близо до медал, но не бях неблагодарна“, сподели черногорката.

Това, което направи момента по-специален е, че за първи път след пандемията тя успя да се състезава пред семейството и приятелите си. И тъй като Сърбия е толкова близо до родната й страна, тя се почувства добре дошла.

“Тренирах в Белград преди първенството, така че се чувствах като у дома си там. Хората също говорят един и същ език и семейството ми беше там, така че се чувствах по-уверена и исках да им покажа по-добро себе си. Чувствах се като пред домашна публика”, сподели още тя.

Вукович скочи 1.95 м още четири пъти през сезона на открито през 2022 г. Единственото истинско разочарование дойде на Световното първенство в Орегон, където не успя да влезе във финала. Но тя пренасочи енергията си към Европейското първенство в Мюнхен един месец по-късно. Този път нямаше грешки в квалификацията – тя поведе групата на квалификантите за финала – и продължи да изравнява най-доброто си постижение от 1.95 м за сезона, за да си осигури сребърния медал, като отново влезе в историята за родината си като стана първият медалист на Черна гора на европейско първенство.

“Наистина съм щастлива, че мога да продължа тази добра форма след миналата година, че не загубих себе си. След толкова години на скачане се чувствам така, сякаш все още не съм напълно наясно с потенциала си и какво мога да направя. Не обичам да правя прогнози. Просто се стремя да вярвам повече в себе си и да покажа това в моите скокове. Сега съм по-възрастна и по-опитна и искам да използвам следващите няколко години, за да се уверя, че ще дам най-доброто от себе си на Олимпийските игри в Париж. След следващата олимпиада искам да погледна назад към тези игри и да кажа, че дадох всичко от себе си. Това е основната ми цел”, завърши Вукович.

Снимки: Gettyimages

Още от Лека атлетика

Виж всички