Гледай на живо

Хърватия - Канада 0:1

Рекордни резултати в петото издание на "По стъпките на Алеко с приятел"

Рекордни резултати в петото издание на "По стъпките на Алеко с приятел"

Най-доброто време в историята на отборното планинско състезание с кауза "По стъпките на Алеко с приятел" бе постигнато на дългото трасе (~27 км по маршрут с. Железница - Черни връх - с. Владая). Рекордът от 3:06:32 часа принадлежи на отбор “КК Свободно измерение”, който участва в категория "Приятели" в петото издание на надпреварата. На късото трасе (~11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая) най-бързи бяха отборът на “Bav.bg” от категория “Колеги” с отборно време 1:13:33 часа.

Рекорд бе регистриран и в броя на участниците, които стартираха в състезанието – 610 състезатели, разпределени в 185 отбора. 

И тази година състезанието се проведе в четири категории - “Семейство”, “Приятели”, “Колеги” и “Съседи”. Най-популярната сред тях остава тази на приятелите, а много сериозен ръст организаторите отчетоха и при регистрациите на фирмени отбори.

Два отбора на фондация “Ела и ти” с участници с двигателни ограничения в специални инвалидни колички и доброволци се включиха по късото трасе, като "Тегли бутай" финишира също с рекордно време от 2:20 часа и подобри досегашното си постижение с 14 минути. 

По регламент за състезанието могат да се запишат отбори от двама до десет състезатели. Стартът е масов, а крайното състезателно време на отбора се определя от последния финиширал участник. В случай, че един или повече от участниците не успеят да финишират, целият тим отпада от надпреварата. Според правилата право да се включат имат всички лица навършили 18 години, а деца над 7 години се допускат в отбори с родител или настойник и след подписване на необходимата декларация. 

Като част от програмата на “По стъпките на Алеко с приятел” на финала тази година участниците бяха зарадвани и от безплатна прожекция на специална селекция от актуални заглавия на “Международния фестивал на планинарското – Банско филм фест”. 

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” се организира традиционно от Туристическо дружество “Боерица” в партньорство с Български туристически съюз, Столична община, район Витоша, район Панчарево, Природен парк Витоша. И тази година тя е включена  в календара на емблематичните за град София спортни събития, в подкрепа на инициативата „София - Европейска столица на спорта” съвместно с Фондация „София – европейска столица на спорта”.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти