Vitality вдигна трофея от ESL Pro League, ZywOo отново владее сървъра

Vitality вдигна трофея от ESL Pro League, ZywOo отново владее сървъра

Отборът на Vitality надигра Liquid с 3:2 (7-16, 16-7, 21-25, 19-17, 16-11) в големия финал на Counter-Strike шампионата ESL Pro League. С първия си трофей от 1024 дни насам "пчеличките" се сдобиха със 175 000 долара, а изгубилите си тръгват със $70 000. За играч на целия турнир бе провъзгласен Матю "ZywOo" Ербо, който изкара общ рейтинг за целия турнир от 1.42, а само в двубоя тази вечер той събра рекордните 143 фрага. Двата тима ги очакват важните срещи от съответно европейския и американския RMR.

Двата отбора имат богата история помежду си, като последният път, в който се срещнаха, бе по време на PGL Major Antwerp, когато "пчеличките" си прибраха срещата след 2:0. Днес обаче тимовете вече са направили по една промяна оттогава в лицата на YEKINDAR за Liquid и Spinx за Vitality.

Картите, които отборите избраха, са: Liquid - Inferno, Vitality - Dust 2, Liquid - Mirage, Vitality - Overpass, Decider - Vertigo

Inferno се оказа карта №1, като избралите я геймъри от Liquid, се справиха чудесно по времена първите минути от своя T-side. Американският тим си прибра началните рундове, с което осигури финанси и финансите си за доста време напред. Все пак на няколко пъти "пчеличките" пробиваха в атаката на врага си, но страхотната игра на "банан" от страна на ентри-фрагъра Марекс "YEKINDAR" Галинскис и доброто позициониране на съотборниците му спечелиха халфа за TL с 10:5. Най-новото попълнение в редиците на Vitality - Spinx пък изигра много слаба среща, понеже докато се подвизаваше в предишния си ENCE, израелецът не тренираше картата.

Затишието на латвийския геймър обаче не попречи на TL да вземе бързи 6 рунда, оставяйки само 2 на своите опоненти. Дори и без експоливността на YEKINDAR, oSee и EliGE се справиха във важните моменти като защитници и затвориха мапа след 16-7. 

Liquid започна Dust отново с аванс, придобит благодарение на YEKINDAR, който обаче този път представляваше само първите три точки.  След това "пчеличките" най-сетне показаха характер и перфектна игра, спечелвайки 5 важни рунда. Последва размяна на точки до края на половината, но по-силният Vitality си подсигури преднина от 9-6 на път за своя CT-side.

Момчетата на Дани "Zonic" Сьоренсен продължиха да се радват на придобитата инерция и като полицаи. Team Liquid успя да вземе само 1 рунд, докато "пчеличките" си връщаха самочувстието с успех на избрания от тях Dust 2 с резултат 16-7. Емил "Magisk" Рейф и снайперистът ZywOo се раздадоха максимално за френския тим, като само двамата почти достигнаха 70 фрага на мапа.

Mirage се превърна в истинска кланица за играчите на TL, които не успяваха да предизвикат враговете си на своя собствен избор за карта. Лотан "Spinx" Гилади и ZywOo се представиха прекрасно в своя CT-side, прибирайки си множество важни убийства и рабира се полувремето след 11-4. Все пак от Liquid си върнаха последните рундове от халфа, което ще им бъде от голяма важност за ролята им на полицаи.

Защитата на американския тим изглеждаше в пъти по-стабилна от офанзивата на мапа, като Liquid успя да върне общо 11 рунда, за да стигне до продължения. Vitality взе няколко точки, но TL не отстъпи, а дори се върна още повече в картата. Ник "nitr0" Канела и компания дори бяха на косъм от изравняване, когато лидерът на френския отбор Дан "apEX" Медасклер спаси тима си с изключително важен "клъч". Това обаче не попречи на резултата да стигне 14-14, а по-късно и 15-15.

Двойката не можа да се победи и по време на първите продължения, a при 18-18 битката започна отново. Overtime №2 приключи с 21-21 и стана време за поредните схватки на Mirage. TL се справи с третото поредно продължение и след 25-21 стигна до мач пойнт. ZywOo отново се представи на много добро ниво, но съставът на Liquid показа  стабилна игра, въпреки затишието от страна на EliGE.

Стартът на Overpass отиде в ръцете на "пчеличките", но впоследствие TL спря зараждащата се инерция на Vitality. Добрата игра на американския състав продължи и геймърите се оттеглиха на полувремето с аванс 8-7.

Liquid не спря да доминира и след почивката и по всичко личеше, че NA тимът е на броени метри от голямата победа в турнира. Точно тогава обаче, при 12-9, ZywOo взе труден "клъч" с AWP и даде инерция на своите. С течение на времето "пчеличките" достигнаха до изравняване на резултата при 12-12. Именно тогава TL се събуди за кратко, за да може после Vitality да изравни и след размяна на точки да се стигне до още едни продължения.

Доста по-кратък Overtime бе достатъчен на двата отбора, за да стигнат до карта №5 - Vertigo. Vitality се показа по-хладнокръвен от двойката и след 19-17 стана време за последния мап за вечерта.

Vitality стартираха Vertigo в ролята на защитници, което им даде възможността да заформят начална преднина, превърнала се впоследствие в 8 поредни точки за сметката на "пчеличките". Именно схватка №9 най-после отиде за играчите на TL, които съумяха да вземат още 4 рунда до края на халфа и така да завършат с оптималното 5-10 лошия си T-side.

Авансът на "пчеличките" се увеличи при старта на второто полувреме, но след два успешни рунда, от Liquid заформиха серия от няколко победи. Отново брилятнен ZywOo с помощта на силната игра от Magisk обаче се справи с опитите на TL за обрат и след резултат 16-11 трофеят отиде в ръцете на Team Vitality. Честта да го вдигне получи Лотан "Spinx" Гилади, който бе почти безгрешен за новия си тим, въпреки че стана част от него съсвем наскоро. Израелският геймър изпусна шанса да получи купата още напролет, когато FaZe Clan надигра ENCE по време на първенството.

Снимка: ESL

Още от eSports

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти