За първи път в историята изцяло женски съдийски екип ръководи мачовете на турнира по тенис Sofia Open

За първи път в историята изцяло женски съдийски екип ръководи мачовете на турнира по тенис Sofia Open

На турнира Sofia Open за първи път изцяло женски съдийски екип беше назначен за събитие от календара на ATP. Освен това супервайзерът на ATP, турнирният директор и шефът на съдиите в София също са жени.

Директорът на турнира Кей Годкхинди обясни защо това е вълнуващ аспект на събитието.

"Отборът на турнира беше изграден от хора, които просто обичат това, което правят. Участвала съм в организирането както на мъжки, така и на женски турнири. Те имат своите специални изисквания, но в крайна сметка най-важното нещо е да продължаваме да се стремим да предоставяме най-добрия турнир", каза Годкхинди.

Ан Ласер е ATP Супервайзър за надпреварата в София. Ласер е първата жена, която изпълнява тази роля.

"Мисля, че е чест да бъда първата жена. Работих като съдия на стол за ATP преди много време. За мен е чест, гордея се с това", заяви Ласер.

Една от съдиите на стола Орели Турт добави: "Мисля, че това е страхотна идея от ATP. Това просто показва, че полът няма значение. Дали сте жена или мъж, важното е да сте добър съдия и това се опитваме за показваме през цялата седмица. От друга страна, бих казала, че ще бъде още по-добре, когато това остава незабелязано. Така в един момент ще бъде обичайно да има много жени в турнирите на ATP".

За първи път в историята на ATP и четирите мача на централния корт в четвъртък бяха ръководени от жени съдии.

"Отделът за съдийство на ATP дава приоритет на високото представяне и разнообразен съдийски екип. Турнирът в София е пример за нашите успешни усилия в тази посока. Въпреки че пътят към прогреса е дълъг, ние се гордеем с посоката, в която се движим, и бъдещето изглежда светло", каза старши директор на съдийската администрация на ATP Али Нили.

Гледай тенис на MAX с най-вълнуващите двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Тенис

Виж всички