Министър Лечева награди спортисти за постигнатите успехи

Министър Лечева награди спортисти за постигнатите успехи

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева връчи почетни плакети на състезатели по гребане, лека атлетика и стрелба с лък за постигнатите успехи от големи първенства. 

На церемония в Министерството на младежта и спорта Лечева награди гребците Кристиян Василев - бронзов медалист от Европейското първенство за мъже в Мюнхен, Германия и Емил Нейков, който  спечели бронзов медал от Световното първенство до 23 г. във Варезе, Италия и сребърно отличие от Европейския шампионат до 23 г. в Хазевинкел, Белгия. 

За успехите си на Световното първенство по лека атлетика до 20 г. в Кали, Колумбия почетни плакети получиха шампионката в скока на дължина Пламена Миткова и сребърният медалист във високия скок Божидар Саръбоюков. Отличени бяха и медалистите от Европейския шампионат до 18 г. в Йерусалим, Израел Лъчезар Вълчев (златен медал, троен скок), Васил Русенов (бронзов медал, троен скок) и Пламена Чакърова  (бронзов медал, дълъг скок). 

Министър Лечева отличи и Иван Банчев, които извоюва сребърно отличие от Европейското първенство по стрелба с лък за младежи в Лилешал, Великобритания. 

„Щастлива съм, че мога да наградя толкова много млади състезатели, които са бъдещето на българския спорт. Надявам се да продължите да тренирате и да се състезавате, за да постигнете още по-големи успехи. Предстоят Олимпийските игри в Париж 2024 и в Лос Анжелис 2028. Вие сте поколението спортисти, което очакваме да видим там“, каза Лечева. 

Отличени бяха и треньорите по гребане – Петко Аргиров и Румяна Нейкова, по лека атлетика – Ивайло Русенов, Димитър Карамфилов, Красен Цонев и Стойко Цонов и по стрелба с лък – Иван Иванов и Йордан Джамбазов. 

„Приносът на треньорите за тези успехи е голям. Наясно съм, че без професионален щаб нито един състезател не може да пробие сред най-добрите в света. Затова ви благодаря за всекидневните усилия, които полагате, вашите състезатели да са на световно ниво“, обърна се към треньорите Весела Лечева.  

Министърът на младежта и спорта се ангажира с темата да бъде преразгледана наредбата за критериите, условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица и в нея да бъдат включени и медалисти от младежки първенства.  

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти