Две квалификации във Формула 1 през 2024?

Потвърждаването на 6 спринтови състезания увеличи бройката на надпреварите, които догодина ще носят точки в световния шампионат във Формула 1 на 30 в рамките на 24 състезателни уикенда. Но това е едва първата фаза на промените в организацията на уикендите, които започват след успешното налагане на новите технически правила, влезли в сила от началото на този сезон.

Преговорите за увеличаването на спринтовете състезания двойно - от 3 на 6 вървяха много трудно между Формула 1 и ФИА, като до споразумение се снтигна едва след надпреварата на “Монца” и малко преди Сингапур. Но пък Световният съвет на ФИА вече одобри промените.

Вече обаче се обсъждат още промени, но за сезон 2024, като те са подчинени на това състезателните уикенди да станат по-интересни и феновете да гледат повече надпревари. Логично е да очакваме намаляване на броя на свободните тренировки, които сега са три. Може би най-интересната идея е свързана с удвояването на квалификациите - от една на две, като те ще бъдат отделени една от друга.

Отборите във Формула 1 не са доволни от поведението на ФИА
Отборите във Формула 1 не са доволни от поведението на ФИА

Така в петък ще има една свободна тренировка, след нея ще има квалификация, което ще определи стартовата решетка за спринтовото състезание в събота следобед. А в събота сутрин ще има още една квалификация, резултатите от която пък ще се използват за оформяне на стартовата решетка за основното състезание в неделя. Но засега тези идеи само се обсъждат. За да бъдат приети се изискват 28 от 30-те гласа в комисията за Формула 1 на ФИА. Което обяснява и защо те ще се обсъждат за сезон 2024.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти