Весела Лечева пред Sportal.bg: Порочните практики бяха задълбочени от предишното ръководство

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева бе гост в ”Гостът на Sportal.bg." 

Сребърната медалистка от Сеул 88 и Барселона 92 в спортната стрелба говори в студиото на Sportal TV за многото проблеми на българския спорт и новата стратегия в спорта ни. 

6 Министър Весела Лечева в "Гостът на Sportal.bg"

“Подготвяме нова стратегия за българския спорт. Тъй като старата изтича. В края на годината, в края на октомври ще имаме готов проект. Трябваше да съчетавам и балансирам между тези две много неприятни възможности - кадрови промени, проверки. Бяха спестени много средства. Радвам се, че успяхме да извоюваме през законови промени средства, които да достигат до младите хора. Порочните практики, които бяха наследени, те точно обратното бяха задълбочени и затвърдени от предишното ръководство, което беше изключително тревожно. Що се касае до спортните дейности и работата с федерациите - аз винаги съм предпочитала да работя в диалог с тях. Трябва да има и контрол. За няколкото седмици направих повече от 100-ина срещи - общи, индивидуални, разпратих писма, така че съм се постарала да постигнем една добра и работеща атмосфера. Другото, което е необходимо - да оставим работещи. Сега обстановката е по-спокойна”, заяви Весела Лечева в ”Гостът на Sportal.bg.”

“Всички знаят, че моята врата винаги е отворена за тях - независимо дали става въпрос за треньор, състезател или ръководител на федерация. Най-важното е действително да има спокойствие сред тях. 2023 е предолимпийска година и трябва да се осигури добра работна атмосфера”, добави Весела Лечева.

6 Министър Весела Лечева в "Гостът на Sportal.bg"

“Договорът за така обсъждания софтуер е подписан ден преди указа на президента за служебно правителство - 1 август. На 4 август правят платежно нареждане на ръка за 1 милион лева. Това показва първо незачитане новото ръководство на Министерството и това беше най-сериозния аргумент аз да прибягна до смяна на ръководството на Националната спортна база. Никой не казва, че не трябва да бъдат дигитализирана работата на НСБ, но това беше изключително скъпо струващ, недостатъчно добре обоснован и аргументирам. Фактът, че самата компания реши да върне парите показва нецелесъобразността. Това е прецедент! 

6 Министър Весела Лечева в "Гостът на Sportal.bg"

Две от организациите върнаха парите и бих казала, че 1 милион бяха спестени на българския данъкоплатец. Едната върна 390 000 лева, другата върна 500 000 лена. Други се отказаха. Явно се уплашиха, че ще правим проверки. Спестени бяха близо 3 милиона лева. Сега те ще бъдат изразходвани по най-добрия и прозрачен начин. НСБ са оставили в касата си 1,5 милиона лева, но това е чиста стакмистика, в никакъв случай не са конкретни резултати на самото дружество. Проверките ще продължават до края на моя мандат, защото непрекъснато се натъкваме на някои необосновани плащания”, категорична бе министърът на спорта.

6 Министър Весела Лечева в "Гостът на Sportal.bg"

Весела Лечева очаква и работещи решения за залата в Бургас, която стои недовършена вече няколко години.

„Чакам от консорциума, който строи залата в Бургас, да ми представи конкретни ангажименти по отношение на срока за завършването й, така че да не се дават нови десетки милиони, които са били планирани от предишното ръководство на Министерството на младежта и спорта“, категорична беше тя.

Снимки: Борислав Цветанов

Още от Други спортове

Виж всички