Александър Божилов стана втори в света по акватлон

Един от най-талантливите български триатлонисти Александър Божилов стана световен вицешампион за юноши до 19 години на първенството на планетата по акватлон, което се проведе в Шаморин (Словакия).

Едва на 17 години Александър застана на общ старт с над 50 от най-добрите мъже, мъже до 23 години и юноши. 

С време от 30:34 минути той завърши 15-ти в общото класиране за мъже, което е най-силното постижение в историята на акватлона у нас и 2-ри в класирането за юноши до 19 години.

В рамките на състезателен сезон 2022 година Александър Божилов реализира следните постижения:

- 15-то място - 2022 Europe Triathlon Junior Cup Yenişehir, Turkey

- 43-то място - 2022 Europe Triathlon Championships Olsztyn, Poland

- Държавен шампион по триатлон – спринтова дистанция – гр. Бяла, Варна

- Държавен шампион по триатлон – олимпийска дистанция – гр. Пловдив

- Постави нов рекорд за мъже на трасе „Триатлон Пловдив“ - 1:48:18

Посредством подкрепата, която Александър получава от Българска асоциация по триатлон и личните си треньори той успя да донесе тези дълго чакани за България успехи в триатлона и това е поредно доказателство за добрата съвместна работа на ръководството на федерацията, националните и личните треньори и състезателите.

Предстоящи за Александър събития са Балканско първенство, Европейско първенство и няколко Европейски купи.

„Постиженията, които Александър направи този сезон са изключително ценни и вдъхновяващи за всички деца и подрастващи, които практикуват нашия спорт, а вицесветовната му титла е поредното доказателство за добрия синхрон между специалистите и атлетите в националния отбор по триатлон на БАТ. Ръководството на федерацията ще продължава да насочва всичките си усилия за да подсигурим качествена и все по-специализирана спортна подготовка, както и възможности за изява за своите таланти. Нашата най-голяма цел е да видим българин на олимпийския старт по триатлон и вярвам, че с общи усилия вървим уверено по този път“ коментира Марио Илиев, председател на Българска асоциация по триатлон.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти