Никой не следи дали се спазват летните ограничения

Никой не следи дали се спазват летните ограничения

Задължителната лятна пауза във Формула 1 беше въведена през 2014 година и за този период е забранена всякаква дейност, свързана със състезателните автомобили. През август спират да работят конструкторите, дизайнерите, инженерите, механиците, не се произвежда нищо за колите, аеродинамичният тунел също не работи, компютрите, на които се правят CFD-симулациите - също. Отборите дори нямат право да купуват самолетни билети и да резервират хотели в рамките на лятната пауза. В базите им остават да работят само екипите по поддръжка на сградите и счетоводството. 

ФИА трябва да контролира спазването на тези ограничения през паузата, но федерацията вече обяви, че не прави това, а разчита на добрата воля на отборите, които се ограничават сами.

“Разбира се, съществуват съмнение, че отборите стриктно спазват условията на лятната пауза - обясни тим мениджър пред Speedweek, който обаче пожела анонимност. - Дори и ФИА да провери базите на отборите, как може да види какво правят служителите у дома си?”

Биното: Няма нужда от промени във Ферари
Биното: Няма нужда от промени във Ферари

Същият тим мениджър обаче потвърди, че съществува сравнително ефективен механизъм за съблюдение на тези ограничения.

Доктор Марко обясни стила на каране на Макс
Доктор Марко обясни стила на каране на Макс

“Всеки опит за измама или нарушаване на правилата означава поемане на сериозен риск - обясни източникът на Speedweek. - Най-голямата опасност са т.нар. “осведомители”. Във Формула 1 служителите често преминават от един отбор в друг и винаги има такива, които са готови да разкрият ако предишният им работодател е извършил нещо нередно. От друга страна, винаги е възможно да изтече информация от компаниите-доставчици, с които работят отборите. Но най-сигурното средство на ФИА са “осведомителите”.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти