Олимпийска шампионка по ръгби разкри, че е сменила пола си

Олимпийска шампионка по ръгби разкри, че е сменила пола си

Олимпийската шампионка с отбора на Австралия в дисциплината Ръгби-7 за жени от Игрите в Рио де Жанейро през 2016 година Елиа Грийн обяви, че е сменила пола си и вече се идентифицира като мъж.

Грийн запазва старото си име, а в интервю пред агенция АП тя заяви, че е взела най-доброто решение в живота си. Бившата ръгбистка участва в международна конференция срещу трансфобията и хомофобията в спорта в Отава, Канада.

29-годишната Елиа Грийн призна, че след края на състезателната си кариера през 2021 година е преживяла много тежки моменти. 

„След края на кариерата ми в ръгбито няколко пъти влизах със сериозни психологични проблеми в различни здравни институции. Бях в депресия и достигнах нови нива на тъгата“, разказа Грийн пред АП.

Бившата националка на Австралия добави, че сега се чувства много по-добре с приятелката си Ванеса Търнбул-Робертс и дъщеричката им Уейтуй.

Елиа Грийн се върна и към тъжните спомени от детството си. Когато е на 3 години тя е осиновена от Йоланта и Евън Грийн, с които заминава от Фиджи в Австралия. Детските й години обаче са изпълнени с домашно насилие, тъй като става свидетел на агресията на баща й.

„Още като дете се възприемах като момче. Винаги носех дрехите на братята ми. След кариерата ми в ръгбито се криех у дома в тъмна стая и нямах никакво желание да виждам други хора. Срамувах се от себе си, чувствах се като провал. Това, което ме държеше, беше мисълта за предстоящата операция и терапията“, коментира още Елиа Грийн.

Снимки: Gettyimages

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти