Барчовски: Мечтая си да излезем от групите на ЕвроБаскет 2022

Селекционерът на Българския национален отбор по баскетбол за Мъже Росен Барчовски даде интервю за предаването "Арена спорт" по-малко от месец преди началото на Европейското първенство. Барчовски разкри, че на първо място се чувства горд от факта, че се доближил до успехите на своите родители - Цвятко Барчовски и Ваня Войнова.

България издържа само една четвърт срещу хърватската вихрушка
България издържа само една четвърт срещу хърватската вихрушка

"Майка ми и баща ми бяха добри баскетболисти с успехи във вече далечното минало. Нормално беше децата им, аз и сестра ми, също да тръгнем по техния път. Гордея се с това, че поне съм се доближил до успехите им, защото те са недостижими. Те са европейски шампиони и клубни, и национални, но изпитвам вътрешна гордост. Очевидно съм взел нещо от тях", започна Барчовски.

По-малко от месец преди старта на Евробаскет 2022 българският селекционер разкри, че тима все още не е бил завладян от предстартовата треска.

"Все още не е дошла предстартовата треска. И аз, и момчетата сме спокойни. Ще се появи като наближи самото първенство. 11 години е много голям период. Това на практика е кариерата на един състезател. Преди европейските първенства бяха на две години, а сега са на четири. Не успееш ли да се класираш веднъж или два пъти се губи цяло поколение, което не може да усети емоцията от подобен форум. Аз съм бил и като състезател, и като треньор. Чувството е уникално", сподели селекционерът на "лъвовете".

Звездите на Чехия удариха здрав шамар на България
Звездите на Чехия удариха здрав шамар на България

Барчовски, който за трети път в своята кариера ще води България на еврофинали, разкри, че мечтата му е отборът да преодолее груповата фаза.

"Искам да стоим равностойно. Не искам да имаме мачове, в които ни правят много голяма разлика. Разбира се, това е възможно да се случи и на най-добрите. Мечтая си да излезем от групите, но за това ще са необходими поне две победи или дори три. Много искам да отидем до Берлин и да изиграем поне един мач там. Това ми е мечта", заяви Росен Барчовски.

Българският селекционер сподели още и какво ще бъде нужно на отбора, за да постигне своите цели.

"При мен страх няма, преживял съм го. Видял съм, че когато си подготвен добре, първоначалните страхове са неоправдани. Опитвам се да вдъхна тази увереност и на играчите и мисля, че ще успея. Най-важните неща са няколко. Първо, да сме здрави. Срещу това и най-голямата сила не може да се бори. За да сме равни срещу другите отбори, трябва да ги превъзхождаме в подготовката. Затова тренираме по три пъти на ден и им е тежко на играчите. Тактически трябва да сме подготвени също много добре", коментира Барчовски.

Sportal.bg представя – „Един ден с Росен Барчовски“
Sportal.bg представя – „Един ден с Росен Барчовски“

Накрая специалистът говори и за това какво е да работиш с играч като Александър Везенков и колко е важен той за отбора.

"С Везенков отборът е много различен и то се видя на мача с Литва. Преди години победихме Франция отново с негово присъствие. Това, което хората не виждат, е неговото поведение по време на подготовката. Неговият характер на лидер, който сплотява отбора е изключително важен. С него се работи лесно, но не всички звезди са такива. Той е израснал в спортно семейство и възпитанието, и професионализма му са такива. Известен факт е, че и в Олимпиакос се работи лесно с него и това е едно от силните му качества", завърши Росен Барчовски.

bntnews.bg

Снимки: Борислав Цветанов

Още от Баскетбол

Виж всички