Георги Давидов пред Sportal.bg: Само можем да спечелим от това, ако някой ни подцени

Помощник-треньорът на мъжкия национален отбор по баскетбол Георги Давидов застана пред камерата на Sportal.bg, за да разкрие амбициите на тима, трудностите, които изпитва заради липсата на високи състезатели и съперниците на ЕвроБаскет 2022. Не пропуснахме да поговорим и за новото предизвикателство в живота му. Специалистът ще влезе в ролята на помощник на Росен Барчовски в ЦСКА при завръщането на тима в елита през новия сезон. Той сподели емоциите си около влизането в “червения” клуб.

“Някои момчета закъсняха, някои ще закъснеят още, но мисля, че вече сме в оптимален сътсав, нещата вървят добре. В крайна сметка основното ядро е тук.Остават само Везенков и Дий Бост да се присъединят и вече сме в пълна формация. Засега нещата са в някакъв нормален ход.”, разкри Давидов.

Той коментира липсата на крилото Йордан Минчев, който заради травма в глезена остава под въпрос за Европейското първенство в Грузия през септември.

“За мен лично Йордан Минчев оставя много голяма дупка, защото той е един от основните ни играчи. Въобще в ротацията се вписваше много добре в отбора, беше много полезен въобще откакто е в националния отбор под наше ръководство. Той е много полезен и ще ни липсва много.”

Тежка травма оставя национал под въпрос за ЕвроБаскет 2022
Тежка травма оставя национал под въпрос за ЕвроБаскет 2022

Една от основните теми е и тази за липсата на високи баскетболисти в състава на “лъвовете”.

“Имаме само един висок играч в лицето на Емил Стоилов. Той е твърде малд, но пък му е време вече да се сблъска с истинския баскетбол. Естествено, нашата философия и изцяло идеята ни за игра е насочена точно натам - да компенсираме тази височина с друга игра. Малко по-бърза игра, по-рискова игра с повече движения, с повече физика, доколкото е възможно. До този момент ни носеше успех, но все нещо малко ни липсваше. Но вече играчите се познават до болка и това е един от големите ни плюсове. Ако се подготвим по най-добрия начин, ще изглеждаме добре.”, допълва треньорът.

Георги Давидов обаче не смята, че в Тбилиси някой от съперниците на България ще подцени представителния ни тим.

“Не съм сигурен, че на такъв форум ще има отбор, който да ни подцени, защото те ще направят много добър скаутинг, ще видят игрите ни и въпреки че не изглеждаме като един нормален европейски отбор с всичките му състезатели - височина и другите неща, те виждат как играем и това донякъде ще е проблем за тях. Абсолютно убеден съм, че никой няма да си позволи да ни подцени. Ако го направим, от това ще спечелим само ние.”

Още един национал не тренира на пълни обороти
Още един национал не тренира на пълни обороти

Разбира се, темата за завръщането му в ЦСКА, този път като треньор нямаше как да бъде подмината.

“Моят живот в баскетбола започна с ЦСКА. Бил съм в спортното училище, бил съм в казармата. Всеки един миг, който е прекаран в този отбор е в съзнанието ми и никога няма да изчезне. Но тук трябва да отворя една скоба и да отчета ролята на няколко човека, които през всичките тези години, в които нямаше ЦСКА в елита, успяха да съхранят отбора, да се грижат за него. Това са - а първо място слагам Г-н Чакмаков, после Роберт Гергов, Христо Ценов и другите момчета от треньорския състав, които успяха с много старание, много любов и желание да съхранят името ЦСКА, да има една школа, която да се движи много добре и накрая да има възможност да има отбор ЦСКА отново в елитната група. Не мога да скрия, че съм много развълнуван и се надявам да оправдая очакванията на Г-н Барчовски към мен, както и на публиката на ЦСКА с това, което ще направим.”, разказва Давидов.

Цялото интервю с Георги Давидов, вижте в нашето видео!

Още от Баскетбол

Виж всички